”För varje produktion man gör måste man fylla i allt det där, man går även till en läkare”, säger skådespelaren Helena Bergström. Foto: TT

Svenska skådespelare måste svara på frågor om könssjukdomar och PMS

Uppdaterad
Publicerad

Har du någonsin haft en könssjukdom, är du gravid eller har du haft en prostatainfektion? De frågorna måste arbetssökande skådespelare svara på hos produktionsbolag. Informationen om var och hur uppgifterna sedan lagras är knapphändig.

– Om någon haft en könssjukdom någon gång, ska den ha mindre chans till en roll då? säger Helena Bergström.

I en hälsodeklaration som Felix Herngrens produktionsbolag FLX – som bland annat står bakom Solsidan – vill att anställda ska fylla i, ska man svara på om man har eller någonsin haft ett antal sjukdomar eller tillstånd.

Den som fyller i formuläret ska bland annat uppge om den haft var i urinet, könssjukdomar, betydande viktförändringar, infektion i prostatan, blödningar ur ändtarmen eller varit tvungen att stanna hemma från jobbet på grund av PMS eller ”problematisk mens”.

En person som Kulturnyheterna varit i kontakt med och som fått hälsodeklarationen, uppfattade frågorna som onödigt närgångna.

– När jag kollade närmare på det blev jag förvånad. Det är så mycket information som känns överflödig.

Har de sagt vart de här uppgifterna tar vägen?

– Nej.

Känsliga uppgifter

De som ska förvalta uppgifterna är ett bolag i Storbritannien som jobbar med att försäkra film- och tv-produktioner. Tanken är att om någon blir sjuk under pågående produktion kan produktionsbolaget meddela detta till försäkringsbolaget, som då har rätt att utreda ärendet. Det betyder att de även kan få tillgång till journaluppgifter.

Enligt bolaget är hälsodeklarationen standard i Storbritannien. Uppgifterna sparas under en tid, så länge det är lagligt, men tas sedan bort.

Men utanför film- och tv-världen framstår frågorna som märkliga. De arbetsrättsjurister som Kulturnyheterna har kontaktat säger att de har svårt att se vilken typ av jobb som skulle behöva samla så pass känsliga uppgifter.

Äldre är svårförsäkrade

Kulturnyheterna har pratat med ett antal erfarna svenska skådespelare om försäkringsformuläret. Några av dem säger att de känner igen frågorna. Andra säger att frågor om viktförändringar brukar förekomma, men att de aldrig fått frågan om de haft könssjukdomar.

– För varje produktion man gör måste man fylla i allt det där. Man går även till en läkare, säger skådespelaren Helena Bergström. 

Vad tycker du om att frågorna är så detaljerade?

– När du säger det så är det ju rätt remarkabelt, egentligen. Om någon haft en könssjukdom någon gång, ska den ha mindre chans till en roll då?

Vet du vart uppgifterna tar vägen?

– Inte en susning. Produktionsbolaget skickar dem till försäkringsbolaget, sen är de väl där.

– Sen vet man också vad som gäller med skådespelare som är svåra att försäkra: äldre skådespelare är svåra att försäkra, övervikt går inte att försäkra. Om bolagen skulle gå helt på försäkringsbolagens linje skulle vi bli väldigt likriktade.

Ingen anledning att invända

FLX svarar att nyckelpersoner i produktionen som ska försäkras informeras om att det är en hälsodeklaration som försäkringsbolaget kräver för försäkringen. Uppgifterna hanteras sedan av riskbedömare på bolaget.

Pontus Edgren på FLX skriver till Kulturnyheterna att de inte haft anledning att invända mot frågorna om bolaget anser dem vara relevanta, och fortsätter:

”Men om det finns personer som tar illa vid sig vid sådana frågor så följer vi gärna upp det och inleder en dialog med försäkringsbolaget”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.