Filmsajten Plejmo lanserades tidigare i våras. Nu ansöker ägarna om konkurs. Foto: Plejmo

Svenska streamingtjänster i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Plejmo och Film2Home ansöker om konkurs efter stora förluster. Konkurrens från piratsajter och amerikanska jättar pressar den svenska streamingmarknaden.

Sveriges äldsta streamingtjänst har gått i konkurs. Det står klart sedan Film2Home nu ansöker om konkurs, rapporterar DI Digital.

Film2Home lanserades 2001 och har varit drivande i satsningen på video on demand i Sverige, en tjänst där man betalar för att se enskilda filmer istället för att betala en prenumerationsavgift. Men fföretaget har haft uppförsbacke, de senate två åren har förlusterna legat på runt 15 miljoner kronor om året.

– Vi har jagat externa investerare för att kunna skala upp. Det här (konkursen) har kommit väldigt plötsligt för alla inblandade, säger Ulrika Lindwall till tidningen.

Försöker överleva

Film2Home köpte nyligen upp konkurrenten Headwebb och lanserade om sig under namnet Plejmo i våras. Plejmo är fortfarande tillgänligt för sina användare, och enligt DI hoppas man nu kunna hittta en ny ägare.

– Vi har intressenter och jobbar intensivt för att kunna fortsätta verksamheten, säger Ulrika Lindwall, som menar att företaget inte var långt ifrån att gå runt.

Hård konkurrens

Konkurrensen i branschen är hård. Samtidigt som amerikanska jättar som Netflix och HBO etablerat sig i Sverige är illegala streamingsajter fortfarande väldigt populära, trots branschens försök att stoppa piraterna.

– Branschen har haft det tufft. Kostnaden för marknadsföring har stigit och man har behövt pressa hårdare för samma resultat, säger Ulrika Lindwall till DI Digital.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter