Fares Fares gör huvudrollen i ”The Nile Hilton Incident”. Foto: Atmo

Svenska ”The Nile Hilton Incident” prisad i Sundance

Uppdaterad
Publicerad

Tarik Salehs ”The Nile Hilton Incident” plockade hem juryns stora pris (World Cinema Grand Jury Prize: Dramatic) på den amerikanska filmfestivalen Sundance.

Filmen, som är en thriller, utspelar sig i Kairo och har Fares Fares i huvudrollen. Och Tarik Saleh står för såväl regi som manus.

– Mottagandet av vår film har varit överväldigande. Jag är rörd över reaktionerna, säger Saleh i ett pressmeddelande från Svenska Filminstitutet.

Kvitto på framgång

Filmens producent är Kristina Åberg, som tillsammans med Tarik Saleh driver produktionsbolaget Atmo med tidigare gemensamma projekt som ”Metropia”.

– Ända sedan jag läste Tariks manus för första gången har jag varit övertygad om att vi skulle göra en film i världsklass. Att vinna i Sundance är ett kvitto på att vi lyckats, säger hon.

”The Nile Hilton Incident” hade sin premiär på Sundancefestivalen. Den får svensk biopremiär till hösten.

”Inte majoriteten”

Enligt Sundancefestivalens direktrapportering från prisceremonin passade Saleh på att kritisera den nytillträdde president Trumps nya invandringslagar.

Saleh berättade att han ända sedan attackerna den elfte september blivit särskilt granskad på flygplatser.

– Men idag hände något ovanligt eftersom jag glömt mitt pass på hotellet i Los Angeles. Jag trodde därför inte att jag skulle kunna ta mig hit. Jag sade till säkerhetsvakten att jag hade en film i Sundance och att jag var tvungen att ta mig till prisceremonin i kväll. Och då sade han att han skulle se till att jag kom ombord på planet.

Och sen avslutade Saleh med en känga åt Trump:

– Majoriteten röstade inte för honom.

Tvingades byta inspelningsplats

”The Nile Hilton Incident” utspelar sig i Egypten under våren 2011, just innan revolutionen, och skildrar vad som först beskrivs som ett lättlöst mord på en känd sångerska. Men brottet visar sig snart involvera Egyptens maktelit.

Filmen började spelas in i Egypten, men filmteamet tvingades byta inspelningsland till Marocko, berättade Tarik Saleh när SVT Nyheter besökte inspelningen i Casablanca.

”The Nile Hilton Incident” vann alltså den internationella klassen för bästa långfilm. Motsvarande pris för en amerikansk film gick till ”I don't’ feel at home in this world anymore” i regi av Macon Blair.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.