Svenskbrittisk film prisad på Sundance

Uppdaterad
Publicerad

Den svenskbrittiska dokumentären ”Searching for Sugar Man” kammade hem hela två priser på årets Sundance-festival i amerikanska Utah.

Malik Bendjelloul har vunnit två priser på den prestigefulla Sundancefestivalen i Utah, USA. Det är ovanligt att samma film får fler än ett pris där.

Jury- och publikpris

Vinnaren, ”Searching for Sugar Man”, fick publikens pris för bästa internationella dokumentär samt juryns specialpris, för ”dess hyllande av den konstnärliga själen”. Priset delades ut av gamle ”Miami Vice”-kommissarien Edward James Olmos.

”Searching for Sugar Man” var dokumentärfestivalens öppningsfilm, och handlar om den bortglömda, amerikanska folkmusikern Sixto Rodriguez som utan att veta om det själv var en superstjärna i Sydafrika.

Assur också prisad

Filmen gillades inte ”bara” av jury och publik. Filmbolaget Sony Pictures Classics passade nämligen på att köpa rättigheterna till den nordamerikanska marknaden på stående fot. Senast det hände en svensk film var det Ingmar Bergmans ”Saraband”.

Tidigare i veckan har också den svenske fotografen och regissören Jens Assur fått en speciell Sundance-utmärkelse, som ska stödja hans fortsatta filmskapande.

På SVT i höst

Priset för bästa internationella drama gick till Mads Matthiesens ”10 timer til Paradis”, som utomlands kallas ”Teddy Bear”. Även den danska dokumentären ”Putin's Kiss” prisades. Bland de amerikanska vinnarna fanns ”Beasts of the Southern Wild” och ”The Surrogate”.

Även svenska Fredrik Gerttens banan-uppföljare ”Big boys goes bananas” visades på festivalen. I höst visar SVT både ”Searching for Sugarman” och ”Big boys goes bananas”.

Kulturnyheterna/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.