Foto: SVT

SVT lägger ner SVT Flow

Uppdaterad
Publicerad

Videotjänsten SVT Flow kommer att läggas ner. Det berättar nu Lena Glaser, programdirektör för interaktivt utbud på SVT.

Det var i april ifjol som SVT lanserade SVT Flow, en videotjänst som blandar det traditionella linjära tv-tittandet med on demand-tittande.

– Det främsta skälet för oss att lägga ner SVT Flow är att tjänsten inte blivit tillräckligt tydlig. Att göra den här typen av spelare och paketering av innehållet i SVT Flow var ett försök att göra ett tydligt erbjudande till publiken, men om publiken inte riktigt uppfattar erbjudandet som så tydligt då får man helt enkelt backa och försöka göra det bättre, säger hon.

”Svårt att hitta tjänsten”

Glaser konstaterar samtidigt att tittarna har haft svårt att skilja på SVT Flow och SVT:s största videotjänst SVT Play.

– Och de har haft lite svårt att hitta tjänsten. Det är en känsla som vi fått. Och vi får ganska mycket frågor om vad skillnaden mellan SVT Play och SVT Flow egentligen är.

Vilket slutdatum har tjänsten?

– Vi kommer att stänga ner tjänsten inom kort. Men jag kan inte säga ett exakt datum för det än.

Förhandsprövning

Att beslutet kommer just nu beror på att SVT efter ett år ställs inför frågan om en så kallad förhandsprövning (se faktaruta) av tjänsten.

– Men vi lägger inte ned tjänsten för att slippa förhandspröva utan för att kunna arbeta vidare på andra spår inom online-utvecklingen, säger Lena Glaser.

Ville nå nya tittargrupper

En av förhoppningarna inför lanseringen av SVT Flow var att nå ut till tittargrupper där SVT inte är så starka, men om det lyckats eller inte är svårt att slå fast, menar Glaser.

– Tyvärr har vi inte samma möjligheter att göra den typen av mätningar när det gäller online-tittandet jämfört med det linjära tittandet, så vi kan inte säga det helt säkert. Det vi sa var att vi ville rikta oss mot en målgrupp som är mitt i livet, som vi har lite svårare att nå och som i snabbare takt än andra flyttar över sitt tv-tittande online. Vi kan inte helt säkert säga att vi nått nya tittare, men det vi kunnat se i de mätningar vi gjort är att vi faktiskt når den här målgruppen med den här typen av program.

Finns det någon risk för att SVT tappar program av den typ som producerades främst för just SVT Flow?

– Det ska vi se till att vi inte gör. Vi hade redan innan SVT Flow program som producerades för, och hade premiär i, SVT Play. 

Ingen prislapp

Vad satsningen på SVT Flow har kostat vill inte Lena Glaser berätta, men hon framhåller att materialet som producerats nästan alltid också sänts i vanlig tv och att de delar av verksamheten som fungerat bra kommer att tas till vara för fortsatt utveckling.

– Vi fortsätter utveckla våra program och naturligtvis också våra tv-tjänster online.

Att SVT Flow läggs ner kommer inte att innebära att några tjänster försvinner från SVT.

I december 2010 beslutade den dåvaranade alliansregeringen om förhandsprövning för nya tjänster från public service-bolagen, SVT, SR och UR Reglerna sattes i bruk året efter.

Förhandsprövningen innebär att nya tjänster från public service-bolagen kan komma att utvärderas av privata medieföretag. Regeringen fattar därefter beslut om den aktuella tjänsten.

Enligt systemet ska public service-bolagen själva avgöra vilka nya tjänster som ska prövas. Hittills har inga nya tjänster anmälts för prövning.

Granskningsnämnden undersöker varje år om public service-bolagen presenterat tjänster som borde ha anmälts för förhandsprövning. SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand uppger att Granskningsnämnden, i den här frågan, hittills inte kommit fram till någon annan slutsats än public service-bolagen vid något enskilt tillfälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter