Foto: TT / Gustav Sjöholm

SVT stoppar kritiserad dokumentärfilm

Uppdaterad
Publicerad

Oklarheter om beskrivningen av högerextrema gruppers roll i den ukrainska revolutionen, är anledningen till att SVT:s dokumentärredaktion skjuter upp visningen av filmen.

SVT:s dokumentärredaktion väntar med att sända den inköpta dokumentärfilmen ”Ukraina: revolutionens mörka sida”.

Dokumentären handlar om Majdan-rörelsen och protesterna mot den dåvarande regeringen som ledde till att president Viktor Janukovytj avsattes i början av 2014. I filmen framhålls de högerextrema krafternas roll i revolutionen. Det påstås också att USA hade intressen i Ukraina och därför stöttade högerextrema grupper utan att det framgått i västerländska medier.

Kritiserad från flera håll

Bakom dokumentären står den franska journalisten Paul Moreira. Filmen har redan haft premiär i Frankrike och sedan dess mött stark kritik, av bland andra frilansskribenten Stefan Olsson. I en artikel i Svd skriver han att dokumentären är en del av det ryska propagandakriget och att påståendet om att USA har fört mediekåren bakom ljuset är dåligt underbyggt och konspiratoriskt.

Flera exil-ukrainska organisationer skriver i ett öppet brev till SVT att filmen ger en missvisande bild av Ukraina.

Sveriges radios före detta Rysslandkorrespondent Fredrik Wadström säger att filmen är ”löjeväckande” och undrar hur SVT ens kunde köpa in dokumentären.

Planen är att sända  

– Vi har hittills inte hittat några felaktigheter i filmen. Däremot finns oklarheter kring beskrivningen av de högerextrema gruppernas inflytande. Paul Moreira är en erfaren och prisbelönt undersökande reporter som ligger bakom många filmer om världens konflikter. Jag har inte haft anledning att ifrågasätta hans uppgifter tidigare, säger Axel Arnö, projektledare för SVT:s Dokument utifrån, i en intervju på SVT Dokumentärs hemsida

Planen är fortfarande att sända filmen. Axel Arnö säger dock att han inte ser någon anledning att sända filmen om den ger en missvisande bild, men det behöver dokumentärredaktionen mer tid för att avgöra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer