Foto: Fox Television

SVT varnar för Homeland

Uppdaterad
Publicerad

Berättelsens likheter med verkligheten kan ”väcka obehag”. Att varna tittare för att fiktionen liknar verkligheten har sällan, om någonsin, skett förut. Nu kritiseras SVT för att köpa en hollywoodifierad verklighetsbeskrivning.

I USA har tv-tablåerna förändrats efter terrordåden i Paris för drygt en månad sedan. Sändningar av serierna ”Supergirl” och ”NCIS: Los Angeles” har ställts in eftersom deras dramaturgi burit för obehagliga likheter med det ansträngda världsläget.

Även senaste säsongen av ”Homeland” känns ibland kusligt aktuell. Vittnesmål från det krigsdrabbade Syrien blandas med berättelsen om en islamistisk terrorcells framfart i Europa.

Nu har SVT valt att förse serien med en varning: ”Programmet skildrar paralleller till det som sker i världen just nu. Vi vill varna för att likheter med verkliga händelser kan väcka obehag”, skriver man.

Kritiseras i sociala medier

Varningen har kritiserats i sociala medier. Timbro-skribenten Lydiah Wålsten har svårt för triggervarningar generellt och tycker att det ”berövar människor möjligheten att tänka själva”.  SVT har dock en lång tradition av att varna tittare för våldsamt och starkt innehåll. Men att varna tittarna för att fiktionen ligger nära verkligheten är lite mer anmärkningsvärt.

– Det är en värdering. ”Homeland” har fått kritik för hur man skildrar muslimer. Genom varningen säger man indirekt att seriens tolkning av världen är korrekt, men det är en individuell fråga hur man upplever verkligheten, säger Lydiah Wålsten.

Homeland har, likt alla produktioner, en avsändare. Bolaget Fox 21 Televison.

– Informationen är ju inte neutral, så att säga. Man lägger ett värde i den. ”Homeland” är inte 100 procent överensstämmande med verkligheten och genom att säga att den är verklighetsnära skrämmer man upp folk.

Språket skapar verkligheten

Språket kan i det här fallet ha en performativ effekt. Genom att säga att ”Homeland” påminner om verkligheten påverkar det människors verklighetsuppfattning.

– Genom att säga att ”Homeland” är mer verklighetsnära så blir den på sätt och vis det, säger Lydiah Hålsten.

Bakgrunden till SVT:s beslut ligger i seriens produktionstakt. Avsnitten spelas in väldigt nära inpå sändningen och levereras veckovis, vilket gör att det blir svårt med framförhållning.

– Det var i samband med Parisdåden som producenterna Fox hörde av sig och varnade för att säsongsavslutningen ligger rätt nära verkligheten. Nu vet vi, utan att spoila, att serien kommer att utvecklas på ett sätt som gör att vi vill gå ut och informera, säger Karin Schmidt, chef för interaktivt utbud på SVT.

”Inget annat är lika aktuellt”

Men det är inte första gången en serie eller en film bär likheter med verkligheten. Är serierna verkligare nu, eller har verkligheten blivit värre? Både och, tycker SVT:s programbeställare Stephen Mowbray. Och han anser att ”Homeland” är realistiskt på ett helt nytt sätt.

– Jag har aldrig sett ett program som varit så spot on, om man tänker på allt som hänt under hösten. Syrien, Ryssland, allt... Produktionsteamet till serien träffar CIA, de har säkerhetspoliser, specialister, som berättar vad de tror kommer hända i verkligheten. Det är ett helt nytt sätt att skriva tv-drama: att ha experter som spår vad de tror, och sedan skriva en serie baserad på den möjligheten. Inget annat är lika aktuellt, säger han och nämner seriens intro, då Angela Merkels tal om flyktingströmmar citeras.

Inte politiskt

Stephen Mowbray tycker inte att det finns några problem med att köpa en verklighetsbeskrivning signerad Hollywood.

– Det är en spegling av vad som har hänt för två veckor sen. Det är inte påhittat, det är inte glamouröst, det är Europa hösten 2015. Vi har Isis i Europa. Det är inte muslimer generellt som beskrivs, det är terroristextremister, säger han.

Han menar att andra perspektiv också ges plats i SVT:s rapportering.

– ”Homeland” speglar verkligheten. Särskilt seriens nästa två, tre avsnitt kommer bli tuffa, som handlar om attentat mot civila i Europa. Serien speglar precis det vi alla ser. Vi vill bara skydda folk som tycker det är jobbigt, det är inte mer politiskt än så, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.