Ur dokumentären ”Jag är fan en panter”. Foto: Press

SVT visar prisad dokumentär om Pantrarna

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska ungdomsrörelsen Pantrarna föddes i Göteborgsförorten Biskopsgården. SVT visar på torsdagskvällen en nedklippt dokumentär om rörelsen.

Filmen ”Jag är fan en panter” från 2014 är gjord av Anders Rundberg och Leo Palmstål. Tillsammans har de följt folkrörelsen och dess frontfigurer i deras olika projekt för att rusta upp förorten.

Bland annat får tittarna bekanta sig med författaren Johannes Anyuru som leder en skrivargrupp i Pantrarnas regi. Kulturnyheterna träffade i fjol Anyuru som då förklarade att skrivargruppen är deras sätt att ta sig igenom mediebruset och ge en annan bild av förorten än den som ofta syns i medierna.

Inspirerade av Black Panther-rörelsen

När dokumentären visas i SVT har den fått byta namn till ”Förortens pantrar”, och dessutom kortats ner. Men det är inget som regissören Anders Rundberg tycker är problematiskt.

– Den här nedklippta versionen har verkligen sina poänger och jag känner inte att den är nedklippt på ett sätt som tar udden av Pantrarnas politiska vilja och mål, säger han till Sveriges Radios Kulturnytt.

Prisades på Göteborgs filmfestival

När den långa versionen av filmen premiärvisades på Göteborgs filmfestival tidigare i år fick den samtidigt motta kyrkans filmpris ”Angelospriset” på 50.000 kronor. Juryns motivering löd:

”Med tålamod och närhet skildrar filmteamet Pantrarnas handlingskraft. Filmen visar på det akuta behovet av en vitaliserad demokrati, och inspirerar till solidaritet och engagemang”.

Läs mer om dokumentären och dess sändningstider här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet