”Hitta Nemo” är ett exempel på en tecknad barnfilm med mordiska inslag. Foto: Pressbild

Mer död i barn- än vuxenfilm

Publicerad

Man skulle kunna tro att ond bråd död är vanligare i vuxenfilmer än i tecknade filmer för barn. Men huvudkaraktärerna i de tecknade filmerna dör mer än dubbelt så ofta – och löper tre gånger så stor risk att mördas, enligt en brittisk studie.

– Snarare än att vara ofarliga och mjukare alternativ till typiska skräck- eller dramafilmer, så är de tecknade filmerna för barn i själva verket en härd för mord och förödelse, säger forskarna bakom studien, som publiceras i British Medical Journal.

Särskilt utsatta tycks pappor och mammor vara i barnens värld. Föräldrar till karaktärer i tecknade filmer löpte mer än fem gånger högre risk att dö jämfört med föräldrar i vuxenfilmer, enligt studien. Det finns dock inga belägg för att filmerna blivit våldsammare med åren.

Forskarna har i studien jämfört storsäljande vuxenfilmer med tecknade filmer från samma år, från 1937 års Snövit till fjolårets Frost.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer