Regissören Terry Gilliam premiärvisade ”The man who killed Don Quixote” på filmfestivalen i Cannes. Foto: TT/Stephane Mahe

Terry Gilliams Don Quijote-film avslutade filmfestivalen i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Efter mer än två decennier av otur premiärvisades den tidigare Monty Pyhton-medlemmen Terry Gilliams Don Quijote-film som avslutningsfilm på filmfestivalen i Cannes. Men mottagandet för den omtalade filmen blev svalt.

Efter problem på inspelningsplatsen, skådespelarskador och ett rättighetsbråk mellan regissören Terry Gilliam och en tidigare producent som pågick in i det sista visades tillslut ”The man who killed Don Quixote” på franska Rivieran.

– Han har varit en ”pain in the ass” i 25 år, sade Terry Gilliam om Don Quijote under en presskonferens på filmfestivalen Cannes avslutningsdag.

Filmfestivalen i Cannes 2018

Samtidigt talade han varmt om Cervantes berättelse om riddaren Don Quijote och hans trogna följeslagare Sancho Panza och att det var ett smått oemotståndligt material att ta sig an.  

– Vi vet alla att Don Quijote och Sancho Panza är två av de största litterära ikoner som någonsin har skapats. De representerar både drömmar som människor bär på och hur livet verkligen är, sade Gilliam.

Blandade reaktioner från kritikerna

Filmens manus är en korsning av Cervantes klassiska verk och Mark Twains roman En yankee vid kung Arthurs hov.

Jonathan Pryce spelar rollen som Don Quijote och Adam Driver har tagit sig an rollen som Toby, en regissör som kommer till Spanien för att göra en filmatisering av Don Quijote. Även svenska Stellan Skarsgård gör en roll i filmen som projektets finansiär.

Historien utspelar sig både i nutid och på 1600-talet och när inspelningen drog igång i Spanien hösten 2000 var filmprojektet ett av de största i Europa om man ser till budgeten.

Men reaktionerna från kritikerna har varit lite blandade.

”Märkligt för ett hjärteprojekt som detta, så saknar den lite själ” skriver brittiska The Times recensent Ed Potton.

”Den är det regissörens fans fruktade mest: en bullrig, förvirrad och kakofonisk röra” skriver Varietys recensent Peter Debruge.

Medan The Guardians recensent Peter Bradshaw beskriver det som en film med en ”smittsam charm”: ”Vilken tråkig plats världen skulle vara utan Terry Gilliam”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2018

Mer i ämnet