Foto: TT/AP

”The crown” sopar banan med antalet Bafta-nomineringar

Uppdaterad
Publicerad

Den kritikerrosade tv-serien ”The Crown” om det brittiska kungahuset sopar banan med antalet nomineringar när den brittiska filmindustrins finaste pris – BAFTA– ska delas ut nästa år. Serien har nominerats till fem kategorier.

Succéserien från streamingjätten Netflix med en rekordbudget i bakgrunden (ca 50 miljoner kronor per avsnitt) plockade hem flest nomineringar av alla när nomineringarna inför nästa års Bafta-gala tillkännagavs, rapporterar The Guardian.  

Bland annat har brittiska skådespelaren Claire Foy har chans att ta hem prestigekategorin Bästa kvinnliga huvudroll för sin porträttering av den unga drottning Elisabeth II. Därtill nomineras också John Lithgow för sin biroll som Winston Churchill och Vanessa Kirby för sin roll som drottningens syster, prinsessan Margaret.

Streamade serier i högform

I kategorin för Bästa manliga huvudroll står den i Bafta-sammanhang välrenommerade Sherlock-skådisen Benedict Cumberbatch som en av de nominerade. Den här gången för rollen som Rikard III i serien The Hollow Crown: The wars of roses.

Rent generellt syns också ett ovanligt starkt läge för tv-serier som aldrig visats på tv bland nomineringarna. Bland annat i kategorin för Bästa internationella tv-serie återfinns 1980-tals frossande Stranger Things. En serie som ju likt The Crown också den har sin hemvist på streamingtjänsten Netflix.

Galan äger rum i Royal Albert Hall i London i början av nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.