Foto: TT

Komedin The death of Stalin stoppas i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Efter hård kritik stoppas den brittisk-franska komedin The death of Stalin från att visas på de ryska biograferna. Filmen har av landets myndigheter kallats för ”en förolämpning”.

Den svarta komedin kretsar kring det kaos och den maktkamp som uppstod i Sovjetunionen efter Josef Stalins död 1953.

The death of Stalin har även tidigare mötts av hård kritik av de ryska myndigheterna, som kallat den för ”en ren förolämpning”, och efter ett upprop har man nu beslutat att helt stoppa filmen, enligt The Guardian.

Myndigheterna hade tidigare föreslagit att premiären av filmen skulle senareläggas för att inte krocka med 75-årsjubileet av slaget vid Stalingrad – ett av de blodigaste slagen under andra världskriget.

”En ren förolämpning”

I en kommentar till Reuters kallade Nadezjda Usmanova från den ryska militärhistoriska föreningen filmen för ”förkastlig”.

”Det är en dålig film, en tråkig film – den är usel, vedervärdig och en ren förolämpning”, sa hon i uttalandet.

The death of Stalin är regisserad av Armando Iannucci, som tidigare legat bakom tv-serierna The thick of it och Veep, och i de stora rollerna syns Steve Buscemi, Michael Palin och Andrea Riseborough.

Filmen kommer att visas under årets upplaga av Göteborgs filmfestival, som pågår 29-31 januari och har biopremiär i hela Sverige den 9 februari.

Protester mot film om tsar

Det är inte första gången en film som skildrar historiska händelser väcker kritik i Ryssland. I höstas ledde dramat Matilda, som skildrar historien om Tsar Nikolaj II kärleksaffär med ballerinan Matilda Ksjesinkaja, till omfattande protester.

Bland annat bombhotades biografen där filmen hade premiär och två bilar utanför filmstudions advokatfirma stacks i brand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.