James Franco och Seth Rogen i ”The Interview”. Foto: TT/Columbia Pictures.

”The Interview” stoppad även i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hot från anonyma hackare stoppade filmen ”The Interview” på amerikanska biografer. Därmed blir även den svenska premiären inställd.

– Vi kommer inte att släppa filmen den 30 januari, uppger Louise Bodin, pressinformatör hos svenska distributören UIP för TT.

– Vi har fått flytta den till ett okänt datum 2015, fortsätter hon.

Terrorhotad komedi

”The Interview”, en komedi om en komplott att lönnmörda Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, har väckt Pyongyang-regimens vrede. Diktaturen misstänks ligga bakom de senaste veckornas hackattacker mot filmbolaget Sony, som avslöjat affärshemligheter och pinsamma detaljer från bakom kulisserna i Hollywood.

11 september-attacker

Men hackarna har även hotat med attentat i stil med dem som drabbade USA den 11 september 2001 om filmen visas på bio, och det ledde i tisdags till att flera stora biografkedjor i USA nobbade filmen, som där skulle ha haft premiär på juldagen.

De flesta biografer i USA ligger i stora köpcentrum vars ägare har framfört att rädslan för attacker skulle ha hållit många kunder borta från shoppingtemplen.

Dådet i en biograf i Colorado i juli 2012, då 12 personer mördades och 70 personer skadades av en ensam gärningsman under en visning av Batmanfilmen ”The Dark Knight Rises”, finns färskt i minnet hos många i USA.

Hänvisar till huvudkontoret

Nu stoppas alltså ”The Interview” även i Sverige, där den skulle ha haft premiär drygt en månad efter USA.

– Vi har inte fått veta något mer än så. Den är den enda information jag har och vi har fått instruktioner att hänvisa fler frågor till huvudkontoret hos Sony, säger Louise Bodin.

Bara uppskjuten

Men hon betonar att filmen inte är helt struken från lanseringsschemat, utan bara uppskjuten. ”The Interview”, med stjärnor som Seth Rogen och James Franco, hade varit en stor film som lanserats över hela Sverige.

– Vad jag minns hade det varit en landstäckande release genom att den kan gå upp på flera biografer nu när den distribueras digitalt, säger Louise Bodin.

– Det är den information jag har.

Informationen från filmens svenska distributör UIP skiljer sig därmed från uppgifterna som The Hollywood Reporter fått från filmbolaget Sony Pictures. Enligt THR så ska det inte finnas några planer på att släppa filmen vid ett senare tillfälle.

Men ni har fått andra uppgifter?

– Vi är inte ett Sony-kontor utan ett distributionsbolag. Uppgifterna kan skilja sig åt, men det här är den information som vi fick i morse, säger Louise Bodin till SVT:s Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet