Thomas Vinterberg. Foto: Scanpix

Thomas Vinterberg leder jury i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

”Jakten”-regissören blir ordförande i juryn bakom utmärkelsen Un certain regard.

På torsdagens presskonferens för den kommande filmfestivalen i Cannes blev det offentligt att den danske regissören Thomas Vinterberg kommer att leda prisjuryn i sektionen för ”Un certain regard”.

Un certain regard-priset är ett av de finaste på festivalen, efter Guldpalmen. Juryn bakom utmärkelsen brukar leta efter lite smalare, djärvare och mer konstnärliga filmer snarare än storfilmer.

Filmfestivalen i Cannes 2019

Thomas Vinterberg är en prisbelönt regissör, manusförfattare och producent från Köpenhamn. Han slog igenom stort med Dogma-dramat ”Festen” 1998 och är aktuell med filmen ”Jakten”, där Mads Mikkelsen spelar en förskolelärare som blir oskyldigt anklagad för att ha förgripit sig sexuellt på sin väns dotter.

Coppola-premiär inleder

Un certain regard-priset delas ut den 25 maj – dagen före Cannesfestivalens avslutning. I samband med att visningarna av sektionens filmer ska börja, visas Sofia Coppolas nya långfilm ”The bling ring”, med Harry Potter-kända skådespelerskan Emma Watson i huvudrollen.

Årets upplaga av filmfestivalen i Cannes hålls mellan 15 och 26 maj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2019

Mer i ämnet