Jada Pinkett Smith kritiserar Oscarsgalan. Foto: TT

”Tillräckligt med makt för att slippa be om en inbjudan”

Uppdaterad
Publicerad

”Att be om ett erkännande är att förminska vår värdighet”. Så säger skådisen Jada Pinkett Smith i en video som svar på Oscarsgalans vita nomineringar. Filmen har nu vistats elva miljoner gånger.

I Oscarsgalans fyra skådespelarkategorier är samtliga nominerade vita.

Faktumet blev en hashtag, som blev till en bojkott, som utmynnade i en officiell ursäkt från Amerikanska filmakademiens ordförande Cheryl Boone Isaacs.

– Jag är förkrossad och frustrerad över bristen på mångfald, sa hon.

”Slippa be om att bjudas in”

Bland de offentliga personer som väljer att bojkotta galan på grund av bristen på representation, finns skådespelaren Jada Pinkett Smith.

I en film på Facebook, som på torsdagen var uppe i elva miljoner visningar, förklarar hon varför:

”Jag måste ställa frågan, har icke vita människor (översatt från am. ’people of color’) inte samlat tillräckligt med makt och inflytande, för att slippa be om att bjudas in någonstans?”.

”För vår egen skull”

”Det här tycker jag: akademien har rätten att hylla, erkänna och bjuda in vilka de vill. Nu tycker jag att det är vår uppgift att stå för en förändring. Det kanske är dags att vi tar de resurser vi har, och placerar dem i sammanhang som är våra, i våra egna program, där vi passar in och som vi gör för vår egen skull. Som är minst lika bra, som det som kallas för main stream.”

Jada Pinkett Smith säger att hon själv varken kommer att befinna sig på galan, eller titta på den någon annanstans, men att hon skickar kärlek till alla inblandade och önskar årets värd Chris Rock, lycka till.

”Förminskar vår värdighet”

”Att be om ett erkännande, eller till och med att fråga om ett, förminskar vår värdighet och vår makt. Vi är både värdiga och mäktiga människor. Glöm inte det”.

Även Jada Pinkett Smiths man, skådespelaren Will Smith, berättade i en intervju på onsdagen att han också bojkottar årets Oscarsgala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oscarsgalan 2016

Mer i ämnet