Amy och snubben alla gillar. Foto: SF

”Trainwreck”

Uppdaterad
Publicerad

Kristoffer Viita gillar snusket i komikern Amy Schumers och Judd Apatows uppdatering av romkomgenren.

Amy sluddrar chockat när hon ser storleken på sitt one-night-stands utrustning. ”Har du knullat någon förut? Var har du begravt dem?”.

Som skabrös livsstilsjournalist har hon tagit fasta på sin alkade pappas visdomsord att ”monogami är orealistiskt” och njuter av en sprit- och weedmarinerad ligga runt-tillvaro. Samtidigt dejtar hon en bodybuilder som förmodligen är bög (muskelberget John Cena), när kärleken knackar på dörren.

Komikern Amy Schumer har både skrivit och spelar huvudrollen i ”Trainwreck”, som är baserad på hennes eget liv, och kronan på verket av ett års oavbrutna framgångar för hennes profana feministhumor.
Schumers sketchshow ”Inside Amy Schumer” har vunnit internets svårflörtade kärlek och ironiskt nog resulterat i glossiga magasinomslag och priser från den sorts tjejtidningar hon ofta riktar sin komiska udd mot.

Dudekomedi-nestorn Judd Apatow har regisserat ”Trainwreck” som redan blivit en enorm kassasuccé i USA och tjänat näst mest pengar av Apatows filmer, efter ”På smällen”. Precis som Seth Rogens slarvige stoner är Amy i ”Trainwreck” roligast i början av filmen, där Schumer spelar ut sin partyslampa-persona till max. Tyvärr tillåter inte romkom-formatet den sortens karaktär vara oförbätterlig.

Under ett redaktionsmöte deklarerar Amy sitt ointresse för sport, och får därför uppdraget att intervjua en stjärnläkare som specialiserat sig på stora idrottsproffs. Aaron heter han, och spelas av den där snubben alla gillar: Bill Hader. Clashen mellan Amys utflippade promiskuitet och Aarons träiga lugn skapar gnistor.

Det är lika oproffsigt som romantiskt när de blir megaförälskade. Inte utan komplikationer. Olikheterna leder till bråk och frågan är om de verkligen hör ihop (ja, vad tror ni?).

Det är sant att Schumer blåser nytt liv i den dödsförklarade romkom-genren genom att vända på könsrollerna, men jag undrar bara varför en rolig person alltid behöver träffa en tråkig för att bli förälskad?

Lite för många skämt grävs fram ur Amys ignorans inför sportvärlden, och Aarons vänskap med basketstjärnan Lebron James, som spelar ”sig själv”, drar ned betyget lite. Att ”Trainwreck” slutar på ett lite för gammeldags ”makeover”-sätt är också olyckligt men skratt-per-minut-mätaren håller sig ändå på en hög nivå tack vare allt ovårdat snusk.

”Trainwreck”

Visa

Betyg: 3
Regi: Judd Apatow
I rollerna: Amy Schumer, John Cena, Bill Hader m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet