Tre stjärnor om Bergmans inverkan på deras karriärer: ”Förändrade mitt liv”

Publicerad

På lördag fyller regissören Ingmar Bergman 100 år. Att denne nestor inom filmkonsten gjort avtryck i filmhistorien råder inga tvivel om. SVT har träffat regissören Ang Lee och skådespelarna Kim Cattrall och John Waters som alla har personliga historier att berätta om hur Bergman på olika sätt har berört och format dem.

Många har inspirerats av Bergmans arbete i generationer. Skådespelaren Kim Cattrall, mest känd för sin roll som Samantha i Sex and the City, besökte Fårö under en Sverigevistelse förra året och berättar om sin fascination för Höstsonaten och Bergmans förmåga att använda sina demoner som kreativt bränsle i sitt skapande.

– Jag beundrar konstnärer såsom Ingmar Bergman, som kan ta sina rädslor och sin vånda och uttrycka det i sitt arbete. Det är ett väldigt personligt sätt att arbeta på, ett skrämmande sätt, säger hon.

– Det är säkert mycket lättare att ta sig an uppgifter som inte ligger så djupt, och inte berättar lika mycket. Men någonstans tror jag inte att den slutgiltiga tillfredställelsen ligger i det, däri ligger däremot lättnad och kanske en smula kunskap.  

”Förändrade mitt liv”

Regissören Ang Lee, som bland annat har filmer som Brokeback Mountain och Crouching tiger, hidden dragon bakom sig, beskriver ett närmast andligt möte med sin stora idol under en vistelse i Bergmans hus på Fårö.

– Jag var 18 år när jag såg Jungfrukällan. Det kändes som att förlora oskulden på något sätt, jag glömmer det aldrig, det förändrade mitt liv. Att man kan fråga var Gud finns på ett så vackert sätt är ofattbart. Han gav mig en kram. Det kändes väldigt moderligt, omhändertagande och mjukt, säger han.

– Det kändes lite ironiskt, att fadersfiguren gav mig en så moderlig kram, men det betydde mycket för mig.

Regissören Ang Lee var 18 år när han såg Ingmar Bergmans Jungfrukällan från 1960 första gången

Bara nakenscenerna fanns kvar

Skådespelaren och kultfilmsregissören John Waters minns sin ungdom i staden Baltimore i USA. De Bergmanfilmer som visades på den lokala biografen Rex hade fått dialogen bortklippt, så bara nakenscenerna fanns kvar. Han beskriver att filmerna betraktades som ett tryggt och intellektuellt sätt att se på sexfilmer på.

– Jag älskar Bergman-filmer, de innehåller alltid kräkningar och barnförbjudna ämnen som självmordstankar, dramatik och allt i svartvitt dessutom. Folk onanerade och fantiserade till Bergmanfilmer, säger han:

– Senare i livet tog jag med mig Dragqueen artisten Divine på Bergmanfilmer och tog LSD. Jag kanske är den enda i världen som gillar att ta LSD till Bergmanfilmer.

John Waters: ”Jag kanske är den enda i världen som gillar att ta LSD till Bergmanfilmer Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ingmar Bergman 100 år

Mer i ämnet