Festglada människor på Guldbaggens efterfest. Foto: Olle Kirchmeier/SVT

Fredrik Sahlin om Guldbaggegalan: ”Trevligt, välkammat, förutsägbart”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin gläds åt Anna Odell, saknar pris för specialeffekter och förbryllas över Kyle-skämt.

Igår kväll gick Guldbaggegalan av stapeln på Cirkus i Stockholm.

Kvällens två huvudpersoner blev, föga förvånande, Edda Magnason och Anna Odell – som hyllades för sina debutinsatser som skådespelerska respektive manusförfattare och regissör.

Guldbaggen

”Juryn gjorde sitt jobb”

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin var på plats under galan. Han hade i förväg lyckats tippa rätt på flera av de tyngsta utmärkelserna, bland andra Årets film, Årets regi, Årets manus och Bästa manliga respektive kvinnliga huvudroll.

– Återkomsten är ju årets film, och att Persbrandt och Magnason skulle prisas var inte heller några större överraskningar. Inte så spännande kanske, men den här galan är inte till för publiken. De mest förtjänta ska ju ha sina priser. De mer tekniska priserna var lite knivigare att tippa, men så är det ju ofta, säger han.

Var det någon insats du tycker att juryn missade att prisa?

– ”Känn ingen sorg” är charmig och välspelad, men det är de digitala effekterna som verkligen gör filmen. Där är den unik i Sverige, med små lustiga detaljer som förhöjer och fördjupar. Det finns ingen specialeffektsbagge så jag hade hoppats på priset särskilda insatser.

Vad tycker du om själva galan?

– Sisella Kyle var duktig och satte fart. Annars var allt lite välkammat, inga direkta överraskningar. Jag kan sakna att det händer något oväntat, men samtidigt är Guldbaggegalan är en trevlig firmafest där vi andra är inbjudna på första parkett. Det är trevligt, välkammat och lite förutsägbart.

Inga som helst överraskningar alltså?

– Vi var nog många som studsade till när Sissela Kyle använde n-ordet på scen. Jag antar att det fanns någon poäng, men jag förstod den faktiskt inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen

Mer i ämnet