Foto: Det går bra nu...

TV-recension: Quiz – en underhållande lektion i hur man fuskar i tv-showen Vem vill bli miljonär?

Uppdaterad
Publicerad

Gamle filmräven Stephen Frears har gjort en snygg och underhållande miniserie om den slipade majoren som kanske, eller kanske inte, fuskade i brittiska versionen av Vem vill bli miljonär?.

”Och nu till hostning nummer 14, som kom under ett av svaren till frågan: Vilka släppte år 2000 det hyllade albumet Born to do it?”

Åklagaren ser knappt ut att kunna hålla sig för skratt, publiken i domstolen kan det absolut inte. Det fejkhostas och fnissas lite här och där. Det är som domaren säger, ”en högst ovanlig rättegång”: Tre personer står åtalade för att ha fuskat sig hela vägen till högsta vinsten i frågesportprogrammet Vem vill bli miljonär?.

Det var Major Charles Ingram som svettades i heta stolen medan hans speltokiga fru Diana och en udda quizfantast satt i publiken, där de påstods ha samarbetat med Charles genom att hosta när rätt svarsalternativ lästes upp.

I första avsnittet får vi, i en komprimerad framgångssaga à la Hollywood, se hur några programutvecklare värker fram ett tävlingsprogram som lyckades koppla upp sig på det pengasug som driver hela vårt kapitalistiska samhällssystem framåt. Succén var omedelbar.

Eftersom det är den gamle fiktionsräven Stephen Frears som knåpat ihop den här verklighetsbaserade skrönan är det snyggt, slipat och smått rörande mänskligt.

Stephen Frears blev tidigt en favorit. Med 80-talsverk som Min sköna tvättomat och Prick up your ears blev han en av de främsta uttolkarna av brittisk samtid. På senare tid har han vacklat mellan högt och lågt, från den lismande drottningkramaren Victoria & Abdul till finstämda smiskandet av den katolska kyrkan i Philomena.

I begynnelsen alltså en humoristisk samtidskommentator med rebellrufsigt hår, nu en välkammad skapare av en folklig dramedi om en glättigt glittrande TV-show. Jag vet inte vad det säger mest om: vår tids infantilisering eller om Frears egen utveckling. Sannolikt både och.

Nå, berättandet i Quiz är för tamt och strömlinjeformat för att kvala in ens bland Frears topp-tio. Det går inte på djupet i någon av rollfigurerna men ger ändå en underhållande och inkännande bild av makarna Ingram och den mediala virvelvind de sögs in i. De ter sig mer som offer än gärningsmän, fint framspelade av Succession-favoriten Matthew Macfadyen och Sian Clifford.
Man kan tänka sig att det var Frears status som även fick stjärnan Michael Sheen att hoppa på tåget, som den kände programledaren Chris Tarrant.

Det blev aldrig klarlagt om Ingrams verkligen fuskade, och rättegångens utgång ska inte avslöjas här. De verkliga vinnarna var istället alla de som skodde sig på mediacirkusen: Det skrevs böcker och pjäser och medierna gjorde storkovan, men gladast av alla var nog höjdarna på det kommersiella tv-bolaget ITV. Det var ITV som sände det omtalade programmet, och sedan gjorde en dokumentär om debaclet (som blev den mest sedda nyhetsstoryn sedan Prinsessan Dianas begravning) och det är också de som tjänar pengar på att göra denna miniserie, som berättar att man inte ska mucka med ITV.

Quiz hade premiär på Cmore tisdagen 8 december.

Betyg: 3
Regi: Stephen Frears
Manus: James Graham, James Plaskett, Bob Woffinden
I rollerna: Matthew Macfadyen, Sian Clifford, Michael Sheen m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tv-serier

Mer i ämnet