Två nya filmer om terrordådet på Utøya får biopremiär i oktober

Uppdaterad
Publicerad

Paul Greengrass Netflixproducerade film 22 July får premiär på skandinaviska biografer i oktober, rapporterar TT. I slutet av månaden har dessutom en svensk film, Rekonstruktion Utøya premiär.

Det är svårt att veta hur länge man ska vänta innan man gör film av en tragedi. När det gäller det norska terrorattentatet på Utøya verkar dock flertalet regissörer ha bestämt sig för att ungefär sju år är lagom.

I somras fick den norska regissören Erik Poppes Utøya 22 juli svensk premiär. Utøya 22 juli skildrar terrordådet i en 72 minuter lång, oklippt sekvens ur ungdomarna på öns perspektiv.

Nu är det bestämt att amerikanen Paul Greengrass Netflixproduktion 22 July ska visas på skandinaviska biografer i oktober – samtidigt som den strömmas på sajten, rapporterar TT. 22 july har, av trailern att döma, fokuserat mer på terroristen Anders Behring Breivik, som bara skymtas i Utøya 22 juli.

Den 19 oktober har dessutom Carl Javér och Fredrik Langes film Rekonstruktion Utøya premiär. I filmen rekonstruerar fyra överlevande, tillsammans med tolv andra ungdomar, sina upplevelser från ön i en filmstudio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.