Det är musikern Sixto Rodriguez som eftersöks i Malik Bendjellouls (höger) nominerade film. Foto: Scanpix

Två svenska chanser på dokumentärpris

Uppdaterad
Publicerad

Svenskproducerade ”Searching for Sugarman” och ”Kokvinnorna” kan få ett internationellt filmpris.

Nu har dokumentärorganisationen International Documentary Association (IDA) avslöjat vilka filmer som kan få deras priser 2012. I klassen för längre dokumentärfilm är två av fem filmer skapade av svenskar.

Malik Bendjellouls filmade jakt på 70-talsmusikern Sixto Rodriguez från Detroit har redan hyllats vitt och brett, av både publik och kritiker. Nu kan ”Searching for Sugarman” kamma hem ännu fler internationella poäng, rapporterar LA Times.

Searching for sugarman

”Kokvinnorna” är en rosad film om två egensinniga, tjafsande äldre systrar och kor som bara den ena vill mjölka. Bakom den står Peter Gerdehag och Tell Aulin.

Meddelas i december

De två svenska titlarna konkurrerar med Kirby Dicks ”The Invisible War” och Ken Burns ”The Central Park Five”, som båda behandlar ämnet våldtäkt. Den femte nominerade dokumentären är Lauren Greenfields ”Queen of Versailles” – ett porträtt av ett miljardärpar under den ekonomiska krisen.

Den sjunde december avslöjas vinnarna av IDA-priserna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Searching for sugarman

Mer i ämnet