Skådespelaren Billy Crystal har tagit till Twitter efter nattens Oscarmiss. Foto: TT

Twitterfest efter Oscarmiss

Uppdaterad
Publicerad

Efter förvirringen vid nattens Oscargala, då fel vinnare i kategorin bästa film ropades ut, tävlar USA:s skådespelare om att på sociala medier göra sig lustiga över fadäsen – samtidigt som man drar paralleller till det rådande politiska läget i landet.

Förvirringen var total under nattens Oscargala då priset för bästa film skulle delas ut av skådespelarna Warren Beatty och Faye Dunaway. Efter att Beatty flera gånger kommit av sig tog Faye Dunaway kuvertet ifrån honom och läste: ”La la land”.

Filmteamet hann påbörja tacktalet på scenen innan det stod klart att det i själva verket var filmen ”Moonlight” som knipit vinsten.

Oscarsgalan 2017

Reaktionerna på sociala medier har inte låtit vänta på sig – och USA:s kändiselit tävlar nu om att kläcka ur sig mer eller mindre lustiga kommentarer kring händelsen, och vissa anspelar också på det politiska läget i landet.

”Ryssarna får skulden”

Manusförfattaren Dan Fogelman antyder skämtsamt att händelsen på Oscargalan i själva verket orkestrerats av den ryske presidenten Putin – precis som det ryktats att han legat bakom utgången av det amerikanska presidentvalet – då han skriver: ”Jag ger ryssarna skulden och går och lägger mig.”

Skådespelaren Regina King anspelar å sin sida på Donald Trumps favoritbegrepp alternativa fakta när hon twittrar att: ”Warren Beatty hade fått #alternativafakta”. Grattis #Moonlight det var välförtjänt”.

Även den demokratiske politikern Chris Murphy anspelar på det amerikanska valet när han twittrar: ”De flesta nätter drömmer jag att det som just hände på #Oscargalan hände under valnatten”.

Skådespelaren Billy Chrystal, som nio gånger varit värd för Oscargalan, är inne på samma spår kring Oscarfadäsen: ”Otroligt slut. Önskar att samma sak hade hänt på valdagen”.

”En ensam tårögd skådespelare”

Men alla reaktioner var inte politiska. B.J. Novak som har producerat, och skådespelar i, den amerikanska versionen av ”The Office” ställde frågan ”Kan vi kolla bästa skådespelaren igen?”.

Skådespelaren Jessica Chastain frågade sig varför Oscargalans producenter inte skyndade sig fram för att be om ursäkt för missförståndet och skriver att hon önskar att ”Moonlight”-teamet fått vinna utan pinsamheten med misstaget.

”Tack Gud att det inte var fel kuvert till något av skådespelarprisen. Föreställ er en ensam tårögd skådespelare som blir förödmjukad”, skriver Jessica Chastain.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2017

Mer i ämnet