Till vänster skådespelaren Leona Axelsen bredvid Benny Andersson som skrivit musik till filmen, till höger skådespelaren Hanna Asp. Foto: TT

Tyska tonåringar gillar ”Cirkeln”

Uppdaterad
Publicerad

Filmatiseringen av ”Cirkeln” möttes av rungande applåder på sin världspremiär på filmfestivalen i Berlin.

Ett gäng tonårstjejer i Engelsfors som upptäcker att de är häxor och måste komma över sina inbördes konflikter för att skydda sig mot en gemensam fiende. Ruben Östlund i alla ära men det känns nästan mer högtidligt när en film ur den styvmoderliga behandlade genren svensk ungdomsfilm visas på en stor internationell festival. Därför är det lite synd att ”Cirkeln” bara visas en gång under hela festivalen, undanskuffad utanför kärnan av festivalområdet i Berlin.

Premiären på Haus der Kulturen der Welt Kino var dock väl besökt. Även om filmen var lite lång (dryga två timmar) verkade publiken gilla magin i Levan Akins tolkning av Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens (som också varit med och skrivit manus till filmen) bok. Även Benny Anderssons originalmusik fick komplimanger från publiken.

Oprövade talanger

”Cirkelns” huvudrollsinnehavare spelas mestadels av oprövade talanger och på plats efter premiären fanns sex av de sju häxorna, Irma von Platen, Leona Axelsen, Josefin Asplund, Helena Engström, Miranda Frydman och Hanna Asp tog emot publiken tillsammans med regissören Levan Akin (som tidigare regisserat ”Katinkas Kalas”).

Akin läste bokmanuset till ”Cirkeln” för tio år sedan innan den släpptes och han talade tidigt med Sara Bergman Elfgren om att han skulle passa som regissör för en filmatisering. På frågan om de tror på magi var ensemblen enhälliga i sitt nej.

– Magin för oss var storyn om de här tjejerna. Om man tar bort all magi så är det fortfarande en bra uppväxthistoria, sade Levan Akin på frågestunden efter filmen.

Fortsättning följer?

Om det blir någon filmad fortsättning på ”Cirkeln”-trilogin ville inte regissören riktigt svara på, även om flera trådar i berättelsen lämnats för att spinna vidare på.

– Då måste någon se den här filmen först, sade Akin. Med tanke på boksuccén är knappast marknadsföringen något problem. En stor portion av publiken i lobbyn har läst boken och de flesta är nöjda med resultatet. En morsk gymnasietjej som heter Anna var dock inte imponerad av allt:

– Min favoritscen var självmordet i början, men det var alldeles för lite blod. Det hade de kunnat göra bättre.

– Jag gillar filmer med element av magi och övernaturliga fenomen och för mig funkade det här bra, säger Lara 16 år, som reagerar med viss förvåning när jag berättade att ”Cirkeln” spelats in för relativt låg budget.

Hennes mamma Barbara var inte lika intresserad av effekterna.

– Jag tror att det här med magin kan vara kul för tonåringarna men för mig handlade filmen mer om tjejerna och deras vänskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Berlinale 2015

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter