Oleg Sentsov dömdes i augusti till 20 års fängelse. Foto: TT

Ukrainsk regissör fortsatt fängslad

Uppdaterad
Publicerad

Domen mot regimkritiska Oleg Sentsov har fördömts internationellt – men det blir ingen ny rättegång.

Den ukrainska filmskaparen Oleg Sentsov dömdes i somras till 20 års fängelse för att ha drivit en terrorcell på Krimhalvön och för att planerat attacker mot den ryska staten.

Sentsov har konsekvent hävdat sin oskuld och överklagade domen, men Högsta domstolen i Ryssland har nu avslagit hans överklagan, skriver Dagens Nyheter.

Rättegången fördöms

Sentsov, som växte upp på Krim, har varit en uttalad kritiker av Rysslands annekterande av halvön.

Fängslandet av honom har väckt stort internationellt motstånd. Både USA och EU kallade rättegången för ett justitiemord, och processen har även väckt protester i filmvärlden och bland människorättorganisationer.

Kallas politiskt motiverat justitiemord

Namnkunniga regissörer som Pedro Almodóvar, Ken Loach, Béla Tarr, Wim Wenders, Agnieszka Holland, Stephen Daldry och Mike Leigh har skrivit protestbrev till Rysslands president Vladimir Putin där de kräver sin kollegas frigivning. De menar att åtalet mot honom är politiskt motiverat och handlar om Sentsovs pro-ukrainska hållning.

Oleg Sentsov är mest känd för filmen ”Gamer” från 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.