Foto: TT

Ukrainsk filmregissör inför rätta i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov står inför rätta i Ryssland anklagad för att ha planerat terrordåd på Krimhalvön. Om han döms riskerar han livstids fängelse.

Oleg Sentsov greps några veckor efter att Ryssland annekterat Krimhalvön i mars förra året. Han anklagas för att planerat att utföra terrordåd på Krimhalvön.

På tisdagen ställdes han inför en militärdomstol i den sydryska staden Rostov-na-Donu, tillsammans med den ukrainske aktivisten Alexander Koltjenko.

Blåmärken på kroppen

Enligt åklagarsidan ska Sentsov ha varit involverad i två försök till mordbränder i staden Simferopol, som beställts av den högerextrema gruppen Högra sektorn.

Själv förnekar Sentsov alla anklagelser.

– Jag anser inte att den här domstolen är en domstol, sade han i rättssalen enligt den ryska internetsajten Mediazona.

För det brott han misstänks för finns livstids fängelse i straffskalan. Själv säger Sentsov dock att han redan när han greps blev ”lovad” 20 år.

Han hävdar också att polisen misshandlat honom i fängelset under 24 timmar för att förmå honom att erkänna.

Men någon brottsutredning inleddes aldrig. Enligt Sentsovs advokat menade de ryska utredarna att Sentsov själv orsakat blåmärkena på sin kropp och påstod att han var intresserad av sadomasochism.

Internationellt stöd

Ukrainas regering anser att rättegången är politiskt motiverad. Människorättsorganisationen Amnesty International har krävt att åtalet mot Sentsov ska läggas ner.

Flera internationella filmregissörer som Pedro Almodovar, Mike Leigh och Stephen Daldry har uttalat stöd för Sentsov. Också den ryske regissören Nikita Michailkov, som har nära band till Rysslands president Vladimir Putin, har öppet sagt att Sentsov borde friges.

39-årige Sentsov är känd för filmen Gamer från 2011. Han har en tolvårig dotter och en tio år gammal son, som har diagnosen autism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.