Efterskalv med Ulrik Munther. Foto: SVT

Ulrik Munther: Jag tror inte att jag ville ha baggen

Uppdaterad
Publicerad

Ulrik Munther går från sitt livs första Guldbaggegala lottlös – och jättenöjd.
”Det känns skönt, jag tror inte att jag ville ha den”, säger han.

Magnus von Horns debutfilm ”Efterskalv” tog hem tre Guldbaggar: Bästa regi, Bästa film och Bästa manliga biroll. Ulrik Munther, tidigare mest känd som artist, gör huvudrollen som dömde tonårsmördaren John. Han var nominerad i kategorin Bästa manliga huvudroll, men snuvades på baggen av Rolf Lassgårds Ove.

– Jag är faktiskt ganska lättad. Det är konstigt. Om jag skulle fått det hade jag något slags litet tal förberett och så, men jag kände ändå att det var ganska skönt att jag inte fick den. Jag kände inte riktigt att jag förtjänade den lika mycket som till exempel Rolf Lassgård, säger Ulrik Munther.

”Kanske inte hade kunnat göra mer”

Kanske att baggeförlusten, om det kan kallas för en sådan, till och med kan verka för en bättre filmframtid, tror han.

– Det här är asstort för mig, och jag tror inte riktigt att jag fattar det än. Hade jag fått en guldbagge nu vore det lite som att jag hade toppat. Jag kanske inte hade kunnat eller vågat göra någonting mer. Jag kanske hade blivit divig.

Som att skriva 2.0 på högskoleprovet?

– Nu har jag inte skrivit högskoleprovet, jag har inte ens gått ut gymnasiet. Men ja, jag blev nominerad och det är jag oerhört stolt över och vi fick massor av priser för filmen och det känns fortfarande att det finns ett snäpp till för mig att ta, om jag vill skådespela igen.

”Jävligt skönt att inte ta ansvar”

Ulrik Munther har inga konkreta planer på att göra mer film, men är öppen för förslag.

– Jag har haft kontakt med flera, men fler får gärna kontakta mig. Det är roligt att ha ett bredare utbud att välja mellan, säger han.

– Just det här med att gå in i en annan roll. Det kan vara jävligt skönt att inte ta ansvar för sina egna handlingar. Få spelrum att leva ut fantasier och utveckla empati för olika personer. Det vill jag absolut göra mer av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Guldbaggen 2016

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter