Uma Thurman ska spela i Lars von Triers nya film Foto: AP / TT

Uma Thurman i Sverige – spelar i Lars von Triers nya film

Uppdaterad
Publicerad

Hollywoodstjärnan Uma Thurman fick uppenbarligen blodad tand av sin medverkan i ”Nymphomaniac”. Nu är det klart att hon ska vara med även i Lars von Triers nästa film.

Dansks films enfant terrible Lars von Trier började spela in sin nästa film, ”The house that Jack built”, i Bengtsfors går. Sedan tidigare är det känt att Hollywoodskådisarna Matt Dillon och Riley Keough finns på rollistan, men nu kan Kulturnyheterna avslöja att även Kill Bill-stjärnan Uma Thurman ska spela i filmen.

Lars von Trier har bjudit in ett stort pressuppbåd till lilla Bengtsfors som dagen till ära kan kalla sig för Hollyfors om de vill.

Även den amerikanska skådespelaren Siobhan Fallon ska vara med, hon har tidigare spelat i von triers filmer ”Dancer in the dark” och ”Dogville”.

LÄS MER: Danska provokatören intar Bengsfors

Det är spännande av två orsaker. Dels för att vi ska få reda på mer om Lars von Triers nya film, dels för att Lars von Triers förhållande till presskonferenser är... intressant.

Minns Cannes 2011 när filmskaparen under presentationen av Melancholia snurrade till det rejält i ett mystiskt resonemang om Nazityskland. ”Jag är nazist” och ”Jag förstår Hitler”, sa han bland annat. Vilket ledde till att han bannlystes från filmfestivalen i Cannes i ett par år. Melancholia-stjärnan Kristen Dunst satt bredvid von Trier på podiet. Man glömmer aldrig hennes blick.

Film om seriemördare

Under dagen kommer flera skådespelare presenteras och Lars von Trier ska berätta mer om nya filmen ”The house that Jack built”.

Än så länge är det känt att Lars von Trier efter att ha färdigställt sin Depressionstrilogi ska fortsätta att gör konst av det mänskliga mörkret. Filmen ska utspela sig i USA under 70-talet och följa Jack, en högintelligent man som utvecklas till seriemördare.

Produktionsbolaget beskriver filmen som en mörk och ondskefull historia, presenterad genom en filosofisk och stundtals komisk berättelse.

Uma Thurman spelar Lady One

Filmens producent Louise Vesth på von Triers produktionsbolag Zentropa säger till Kulturnyheterna att filmen handlar om fyra kvinnor och två män.

– Uma Thurman spelar Lady one och Siobhan Fallon Lady two, säger hon

Kill Bill-stjärnan har jobbat med von Trier tidigare, hon spelade spelade Mrs H i hans förra film ”Nymphomaniac”.

Tv-serie-formatet för populärt

Från början var ”The house that Jack built” tänkt att vara en serie i åtta timslånga avsnitt. Att det blir en film istället beror på von Triers faiblesse för att vara motvals.

– När folk började prata om tv-serien som det nya formatet att berätta historier på och tv-serien blev mer och mer populär, då ville inte Lars längre, säger Louise Vesth.

Bangtsfors blir Washington

Manusarbetet med filmen har pågått i ett år. I dag är andra inspelningsdagen. Och vädergudarna är på Lars von Triers sida. I dag och denna vecka vill han ha snö. Det är det också. Nästa vecka vill han ha barmark. Prognosen lovar regn.

I filmen kommer scenerna från Bengtsfors vara delstaten Washington i nordvästra USA.

Inspelningen börjar nu i mars i Bengtsfors och drar sen vidare till Trollhättan och Köpenhamn.

”The house that Jack built” får premiär under 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.