• Viktigt meddelande:

    Brand i batterilager med kraftig rökutveckling - personer i Boliden Bergsö i Landskrona uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

En annan sida av Zlatan

I slutet av 90-talet gjorde filmarna Magnus och Fredrik Gertten en dokumentär om fotbollslaget Malmö FF. I truppen fanns en då 17-årig Zlatan Ibrahimovic. En fantastisk fotbollskarriär senare är det nu premiär för en ny film baserad på materialet som inte användes: ”Den unge Zlatan”.

– Första gången jag hör om Zlatan är sommaren 1999. Det en MFF-spelare i backlinjen som pekar och säger till mig: ”Han där är den mest talangfulla jag sett i MFF. Men jag tror inte han kommer klara det, han har inte den mentala kraften.”

Så berättar Magnus Gertten om sitt första möte med Zlatan Ibrahimovic. Han och brodern Fredrik var på jakt efter personer att bygga filmen ”Blådårar 2” kring.

– Vi letade egentligen inte efter den mest talangfulle fotbollsspelaren, vi letade efter en bra dokumentärfilmskaraktär. Och Zlatan var en person där man kände: ”shit, det här bara fungerar! Han går genom rutan, har en charm och något oväntat över sig.”

– Dessutom har han språklig talang som gör att man lystrar. De flesta idrottsmän får en att stänga av TV:n, det känns som att de upprepar samma saker. Men så var det inte med Zlatan då, säger Fredrik Gertten.

En fotbollsklassiker

Flera scener ur ”Blådårar 2” har blivit klassiker. Zlatan Ibrahimovic berättar öppenhjärtigt om proffsdrömmar och lila sportbilar, men också om sin tuffa uppväxt och pressen från omgivningen.

I den nya filmen fördjupas skildringen av genombrottsåren: hur en kall och krävande proffsvärld tvingar Zlatan att växa upp snabbt.

– Jag slås av den stora ensamheten. Att komma fram så ung och snabbt få ett sådant tryck på sig. Han är nitton år när han blir såld till Ajax som den dyraste svenska spelaren någonsin. Han kommer själv, som ung kille från Rosengård och Malmö, och folk förväntar sig att han ska gå in och leverera, säger Magnus Gertten

– Fotbollspelare går ju under, men det är sällan man får ta del av de berättelserna. Zlatan är illa ute i Amsterdam, men lyckades vända det och fortsätta, fortsätter han.

Mycket privat person

Idag har Zlatan Ibrahimovic sedan länge rest höga murar kring sitt privatliv. Han är noga med att styra bilden av sig själv. Helst kommunicerar han med omvärlden via korthuggna uttalanden i sin mobil-app. I ”Den unge Zlatan” medverkar han inte alls.

Har ni frågat om han vill vara med?

– Nej, det har vi inte, säger Fredrik Gertten.

Risken hade varit stor att Zlatan lagt sig i filmens innehåll, tror Magnus Gertten.

–  Vi ville kunna göra den här filmen själva och använda materialet fritt. Vi visar Zlatans fantastiska sidor: mål som man kan hänga upp som tavlor i ett konstgalleri. Men vi visar också armbågarna och hans stökiga sidor. Därför kunde vi inte gå in i ett samarbete med Zlatan personligen. Då hade det blivit en helt annan situation, säger han.  

Material till nästa biografi

Men är det rättvist att ni berättar Zlatans uppväxthistoria utan honom?

– Ja det tycker jag. Vi har diskuterat vad som är etiskt att publicera. Det är viktiga saker för oss. Vi går inte heller in på saker som hänger ut Zlatan på något sätt.

– Sen kan man se det lite som ett givande och ett tagande, säger Fredrik Gertten.

– Om man läser hans memoarer ser vi hela scener som kommer från vår film. Zlatans och David Lagercrantzs minne hängs ibland upp på citat från ”Blådårar”. Så på något sätt hjälps vi åt, här får de material till nästa bok.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer