Jurassic World-uppföljaren, Mamma Mia 2 och Superhjältarna 2. Foto: AP/TT

Fler uppföljare i svenska biotoppen

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är storfilmernas tid och på senare år har det blivit vanligare med uppföljare. På fredag har Jurassic World: Fallen kingdom (den femte filmen om urtidsdjur på vift) premiär och senare i sommar syns bland annat The nun (i The Conjuring-serien), Superhjältarna 2, Mamma Mia 2 och en ny Ant-manfilm.

I reportageboken The Big Picture: The fight for the future of movies framgår att av 50 de mest lönsamma Hollywoodfilmerna mellan 2012 och 2016 var 43 av dem uppföljare, spin-offs eller filmatiseringar av framgångsrika serietidningskoncept eller romaner för unga vuxna (Läs en analys av boken här).

Inte helt oväntat syns den utvecklingen även på den svenska biotoppen. 2017 var åtta av de tio mest sedda filmerna uppföljare, del av en franchise (filmer som hänger ihop, men inte nödvändigtvis är direkta uppföljare) eller en nyfilmatisering av en berättelse som tidigare gjorts till film eller tv-serie.

2016 och 2015 låg siffran på sju av tio.

Färre uppföljare i början av 00-talet

Svenska filminstitutets biobesöksstatistik sträcker sig tillbaka till 2001 och under 00-talets första år var uppföljartrenden något svagare – trots att Sagan om ringen-, Star Wars- och Harry Potter-filmer kom ut regelbundet.

2001 var tre av tio filmer i biotoppen uppföljare, franchise eller nyfilmatisering. 2003 och 2004 var det fyra av tio. Undantaget är 2002 då siffran var sju av tio. Då låg bland annat två Sagan om ringen-, en Harry Potter- och en Star Wars och en Bondfilm i tio-i-topp.

Mest sedda filmerna 2017 och 2001

2017:

1. Solsidan (film av tv-serie)

2. Star Wars: the last jedi (franchise)

3. Dumma mej 3 (uppföljare)

4. Skönheten och odjuret (nyfilmatisering)

5. Det (nyfilmatisering)

6. Vaiana

7. Pirates of the Caribbean: Salazar's revenge (uppföljare)

8. Hundraettåringen som smet från notan (uppföljare)

9. Baby-bossen

10. Fifty shades darker (uppföljare)

2001:

1. Harry Potter och de vises sten (filmatisering av roman för unga vuxna)

2. Sagan om ringen – härskarringen (filmatisering av roman för unga vuxna)

3. Bridget Jones dagbok

4. Jalla! Jalla!

5. Pearl harbor

6. Livvakterna

7. Shrek

8. Kejsarens nya stil

9. Sprängaren

10. Hannibal (uppföljare)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.