Jennifer Lawrence är en av få kvinnor som agerade huvudkaraktär i fjolårets Hollywood-produktioner.

Uråldrig kvinnosyn i dagens filmer

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska filmbranschen är lika jämställd i dag som den var på 40-talet, det visar en rapport som presenterats av San Diego State University. 

Precis som för 70 år sedan såg vi förra året kvinnor i en knapp tredjedel av alla replikroller, och av dom var det endast 15 procent som spelade huvudrollen, berättar New York Times som presenterar den färska rapporten.

”Filmindustrin tycker inte om förändring”

Dessutom visar rapporten att kvinnor på film oftare är gifta än män, är yngre än män och i mindre utsträckning har ett jobb.

”Vi ser Hollywood som en väldigt progressiv plats och en fästning för liberala tankar. Men när man ser på de här siffrorna och representationen av kvinnor på duken ser man att det verkligen inte är fallet. Filmindustrin tycker inte om förändring” säger Martha M. Lauzen som ligger bakom rapporten till New York Times.

Cate Blanchett önskar fler kvinnliga huvudroller

Flera stora namn i Hollywood har det senaste året protesterat mot den skeva könsfördelningen i filmerna. Senast i raden var Cate Blanchett. När hon tog emot sin oscarssatyett för Bästa kvinnliga huvudroll sa hon:

”Filmer om och med starka kvinnor drar stor publik. Folk vill se sådana filmer och de genererar pengar.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer