Komedin ”The Interview” blev storpolitik efter att Sony Pictures utsattes för en hackerattack. Foto: TT

USA tar strid mot utländska hackare

Publicerad

President Barack Obama har gett sitt medgivande till ekonomiska sanktioner mot hackare – såväl amerikanska som utländska. Regeringen ska kunna frysa tillgångarna hos de personer som är inblandade i cyberattacker mot amerikanska mål.

– Cyberhot utgör ett av de mest allvarliga hoten mot den ekonomiska och nationella säkerheten i USA, och min administration fullföljer en omfattande strategi för att möta dessa, säger Barack Obama, enligt AFP.

Enligt Reuters beskriver Barack Obama hackarattackerna som en ”nationell nödsituation”. Även personer som bedriver industrispionage av kommersiella skäl ska kunna sättas upp på finansdepartementets sanktionslista.

Beskedet kommer efter en rad attacker mot amerikanska bolag, bland annat den mot Sony Pictures, filmbolaget bakom den omstridda filmen ”The Interview”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet