Ljud som försvinner, bild som slocknar och avbrutna föreställningar. Nu kommer många vittnesmål om att den nya digitala tekniken på Sveriges biografer inte fungerar. Men SF slår ifrån sig. Foto: SVT

Biobesökare kritiska till trasslig digitalbio

Uppdaterad
Publicerad

Ljud som försvinner, bild som slocknar och avbrutna föreställningar. Nu kommer flera vittnesmål om att den nya digitala tekniken på Sveriges biografer inte fungerar bra. Men SF känner inte igen sig.

Har du varit med om att en biovisning stannat, att bilden på duken varit suddig eller att visningen fått avslutas helt? I så fall är du inte ensam.

Trots alla förhoppningar om fantastiskt ljud och makalös bild tycks omställningen till digital bioteknik ha lett till en hel del strul. Om det vittnar flera biobesökare som Kulturnyheterna talat med.

Digitalisering av svensk film

– När filmen startade var det otroligt oskarpt på skärmen. Det var så jobbigt att man inte ens kunde titta. ”Är det här 3D?”, tänkte jag, säger Kaj Söderin, biobesökare i Stockholm som nyligen ville se ”Berättelsen om Pi”.

– Bilden stannade mitt i. Det var kanske 40-45 minuter kvar av filmen, då fryser filmrutan mitt i en replik, säger Evelina Davidsson, biobesökare i Gävle som fick se visningen av ”Django Unchained” avbruten.

”Man kan förlora bilden”

Det är inte bara besökare som reagerat. Även SF-medarbetare som Kulturnyheterna talat med vittnar om stora problem med den nya tekniken.

– Man kan förlora bilden, eller ljudet, eller att föreställningen inte går igång på rätt sätt. Den kan frysa också, säger Christer Pellerud, biografanställd.

– Det är jobbigt naturligtvis, om man går till jobbet varje dag och inte vet om saker kommer att funka till 100 procent, fortsätter han.

SF håller inte med

Men i SF:s ledning säger man sig inte känna till problemen alls.

– Det funkar jättebra, säger Jonas Yngfalk, operativ chef på SF.

Vi har pratat med flera av era medarbetare som säger att det är mycket problem. Vad säger du om det?

– Jag håller inte med om det.

Reporter i inslaget: Sindra Grahn

Fotograf: Åsa Wendel

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digitalisering av svensk film

Mer i ämnet