Vägrar spela efter Hollywoods regler

Uppdaterad
Publicerad

Mike Leigh, en av Storbritanniens främsta och mest ärade regissörer, tävlar om Guldpalmen med sin biografiska film om 1800-talsmålaren Turner.

Filmen är estetiskt genomtänkt sak och ett tydligt försök att efterlikna Turners egna berömda ljussättning.

Tror du att konstnären själv skulle ha gillat filmen?

– Hm… en intressant tanke… Ja, jag tror det. I överhuvudtaget skulle han ha blivit fascinerad av filmmediet, säger Mike Leigh som tycker att Turners konstverk är väldigt filmiska.

Nominerad för femte gången

Detaljrikedomen och storslagenheten som finns i hans verk gör att regissören tror att Turner skulle ha varit filmare istället för målande konstnär om han levt idag.

Det är femte gången som Mike Leigh har blivit nominerad till denna världens mest prestigefulla filmtävling. 1996 vann han dessutom Guldpalmen, då med ”Hemligheter och lögner”.

Samma succéfilm blev nyligen förärad ett frimärke. Leigh har dessutom vunnit tonvis med filmpriser och är ärad över jorden – ändå berättar han att de hade svårt att få ihop pengar till ”Mr Turner”.

– Du vet, jag är killen utan manus, säger Leigh och syftar på sin produktionsform där intrig och dialog ofta utvecklas på inspelningsplats, tillsammans med skådespelarna.

Vägrar spela utifrån Hollywoods regler

– Det går inte, ens för mig, att bara säga att jag har en bra film på gång, ge mig pengar. Alla vill säkra sina insatser i förväg nuförtiden. Dessutom vägrar jag spela utifrån Hollywoods regler. Om jag gick med på att slänga in Brad Pitt i huvudrollen så skulle det nog ordna sig med pengar men det vill jag inte. Jag tror inte att Brad Pitt skulle göra sig bra som Turner.

Huvudrollen görs istället av Timothy Spall som på presskonferensen i Cannes sa att han var ett ovanligt bra val för rollen eftersom han, precis som Turner, är ”kort, fet och ful”.

Precis som de flesta andra namnkunniga gästerna på festivalen tvingas Mike Leigh genomlida så kallade press-junkets, där journalister avlöser varandra på löpande band. När Kulturnyheterna träffar regissören är det bara dagens andra intervju, och han är fortfarande full av liv.

Är det inte tröttsamt att sitta här dag in och dag ut och svara på samma frågor?

– Jo, men det beror på vilka frågor som kommer. Du har ju lyckats komma med ovanliga spörsmål så du har egentligen inte rätten att ställa den frågan, säger han med ett leende, som egentligen betyder: Jo, det är ett helvete men en del av jobbet, och så har jag ju alltid med mig en publicist från filmbolaget som ser till att jag håller mig i skinnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes 2014

Mer i ämnet