Foto: TT

Världspremiär för Gabriela Pichlers nya i Göteborg

Publicerad

Det blir Gabriela Pichlers nya film Amatörer som öppnar Göteborgs filmfestival, som i år har nationalism som tema.

Med inledning 26 januari pågår filmfestivalen i Göteborg i tio dagar. 400 filmer visas under evenemanget som inleds med världspremiären av Gabriela Pichlers nya film Amatörer, berättar Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för festivalen, för SVT.

– Det är vi otroligt stolta över. Vi är många som sett fram emot vad hon ska göra härnäst och nu kommer Amatörer, där hon har skrivit manus tillsammans med författaren Jonas Hassen Khemiri.

Gabriela Pichlers förra film, debuten Äta, sova, dö från 2012 belönades med fyra guldbaggar och utsågs även till Sveriges bidrag i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film vid Oscarsgalan 2014.

Amatörer handlar om en fiktiv kommun som tar ungdomar till hjälp för att skapa en marknadsföringsfilm i syfte att locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus, och enligt Jonas Holmberg är det en varm och rörande film.

– Det som utmärker henne är närheten till människorna. Den öppna blicken och känslan av att man kommer nära inpå hennes karaktärer och den lojalitet hon visar med dem.

Nationalism tema för festival

 Årets tema för festivalen är nationalism, ett ämne som det gångna året varit speciellt aktuellt i Göteborg, enligt Jonas Holmberg.

– Det är en politisk rörelse som växer i hela världen och i Europa och inte minst i Göteborg har vi sett extrema former av nationalism under det gångna året. Det gjorde att vi ville fördjupa oss i det och dels titta på filmer som skildrar det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer