En scen i filmen ”Nymphomaniac”. Foto: Christian GeisnäsVisa alla (2)
Visa alla (2)

Världspressen om ”Nymphomaniac”: Ett magnum opus

Uppdaterad
Publicerad

Kritikerkåren får nu säga sitt om von Triers skandalfilm fylld av sex, våld och tabun. En film som fick Kulturnyheternas reporter att stappla ur salongen.

På juldagen har Lars von Triers nya film premiär i Danmark, en film om en kvinnas minst sagt aktiva sexliv från ungdom fram till medelålder fylld av kontroversiella scener och teman.

En film som också lockat stjärnskådespelare som Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf och Uma Thurman.

När Kulturnyheterna träffade några av skådespelarna för några veckor sedan var instruktionen från filmbolaget tydlig: Inga åsikter före 17 december.

En utmaning eftersom ”Nymphomaniac” skakade Kulturnyheternas reporter mer än någon annan film har gjort.

”Jag var helt förstörd”

– Jag såg den tillsammans med journalister och det var extremt obekväm stämning i salongen. Det var helt knäpptyst och man vågade knappt röra sig under filmen, säger Kristoffer Viita.

– Efteråt var jag helt förstörd, jag gick bara hem.

Varför då? Du brukar ju tåla ganska mycket i filmväg?

– Det är fyra timmar av explicita sexscener och våld mot främst kvinnor. Men den är framförallt väldigt psykologiskt påfrestande. Lars von Trier är en mästare på att jävlas med en, säger Kristoffer Viita.

Utmanar media och kritiker

– Det känns som om von Trier vill ge igen på alla. Han gör en film som säger “Förstår ni detta? Eller kommer ni bara haka upp er på allt det snaskiga?”

I dag har recensionerna från flera internationellt stora tidningar ramlat in. Och det är en förvisso skakad kritikerkår men också enig om att detta är von Triers Magnum opus, hans livs stora verk.

Fascinerande, humoristisk, burdus

Indiewire är positiv till filmen, kallar den ett magnum opus och noterar att den innehåller flera penisar än någon annan film utanför porrbranschen. Men det är Charlotte Gainsbourg skådespelarinsats som fångat kritikern.

”Detta är hennes tredje samarbete med von Trier och det bästa. Med sin totala oräddheten bär hon filmen med lätthet. Även om hennes karaktär Joe sannerligen inte är lätt att älska gör hon så mycket mer än att bara förmedla Lars von Triers vision”.

Variety beskriver den som en ”humoristisk men samtidigt allvarlig berättelse om sexuell frigörelse fylld av referenser till konst, musik, religion och litteratur”.

”Håll hårt i Bibeln”

The Guardian uppmanar alla att hålla ett stenhårt grepp om stolen, Bibeln och en väns hand: ”Den är förbryllande, orimlig och samtidigt otroligt fascinerande”

Hollywood reporter beskriver den som ”en intellektuell konstnärs mödosamma, egensinniga, självcentrerade, burdusa och snuskiga försök att närma sig Freuds fråga: Vad vill en kvinna ha?”

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin kommer recensera filmen lagom till den har Sverige-premiär 31 januari men reporter Kristoffer Viita är säker på en sak:

– Det kommer bli ett jävla liv om den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars von Trier

Mer i ämnet