Hög biomoms kan påverka filmfestivaler negativt Foto: TT/SVT

Varnar: Höjd biomoms kan slå mot filmfestivaler

Uppdaterad
Publicerad

Den höjda biomomsen kan drabba filmfestivaler hårt.

Det varnar Föreningen svenska filmfestivaler för, som tror att festivalerna kommer att lida ekonomiskt framöver.

När biomomsen höjdes från 6 procent till 25 procent i början av året, reagerade bland andra Sveriges biografägareförbund starkt.

Den höjda momsen gjorde det dyrare att gå på bio, och det påverkade antalet biobesök negativt, sa de.

Nu flaggar också Föreningen svenska filmfestivaler för samma problem.

Enligt Dagens Nyheter har föreningen skickat en skrivelse till Kulturdepartementet i mitten av juni, där problemet till följd av momshöjningen beskrivs, och en varning om att festivalerna kan få problem med att gå runt ekonomiskt i framtiden.

LÄS MER: Höjd biomoms drabbar glesbygden

– För festivaler som är momsförpliktigade slår det här dubbelt, dels med högre moms som ger dyrare biljetter och dels genom högre hyror. Vi vill lyfta frågan om varför just film ska vara den enda konstform som momsbeskattas högra än sex procent, säger Jonas Holmberg, ordförande i Föreningen svenska filmfestivaler och konstnärlig ledare på Göteborgs till Kulturnyheterna.

– För mig går det inte ihop.

Eftersom en filmfestival sällan äger biografen som filmerna visas i, är den beroende av att hyra. Enligt Föreningen svenska filmfestivaler har flera biografer förhandlat upp hyrorna efter momshöjningen. Festivalerna skulle därför, i sin tur, behöva höja publikavgiften, annars förlorar de intäkter. Dessutom höjs momsen på besökarnas entrébiljetter. Någonting som direkt bidrar till höjda avgifter.

LÄS MER: Filmavtalet år för år

– Många filmfestivaler visar och bereder plats för film som annars inte hade nått en svensk publik, säger Jonas Holmberg som understryker att den funktion filmfestivalerna fyller och den breda publik de är tänkta att nå kan äventyras med höjda publikavgifter.

LÄS MER: Här är kulturbudgeten för 2017

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver en presskontakt från Kulturdepartementet att man har haft ett möte med företrädare för Föreningen svenska filmfestivaler men ännu inte har analyserat frågan klart.

”Den nya filmpolitiken har varit i bruk sedan 1 januari i år och måste få en chans att fullt ut börja gälla, till exempel håller Filminstitutet, med hjälp av de nya branschråden, på att förändra stödsystemen. Det är för tidigt att tala om utvärderingar, men på sikt kommer det bli aktuellt att göra en större översyn”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.