Star Wars-fansen Sofia Flodin och Mats Tegvall. Montage av Kulturnyheterna. Foto: Privat

”Värst om de gör filmerna tecknade”

Uppdaterad
Publicerad
Disney köper varumärket Star Wars och reaktionerna är blandade. Bland de svenska fansen hörs både glädje och oro.

Disneys köp av Star Wars-varumärket har väckt en del starka redaktioner i sociala medier. Många betvivlar att Disney kan förvalta det tunga och dyrköpta arvet.

Mats Tegvall skribent och forumadministratör på den svenska Star Wars-sajten Starwars.se. Han blev inte upprörd när han hörde att Star Wars och hela George Lucas företag Lucasfilm Ltd säljs till Disney. Tvärtom.

– Personligen blev jag väldigt glad, för det betyder att det kommer mer Star Wars! Det har varit tal om en Star Wars-tv-serie ett tag, men så kom den här bomben. Nu kommer det att hända lite grejer.

”Disney är mer än tecknat”

Mats Tegvall kan ändå ana varför vissa av världens Star Wars-fantaster blev oroliga eller rent av arga av nyheten.
– Det kan nog vara för att Star Wars har varit en väldigt skyddad värld medan en enda person har hållit i den. Disneys rykte handlar ju mer om barnfilm, så folk kan vara rädda att det kommer ut en massa Star Wars-barnfilmer.

– Det värsta för mig hade varit om de gör filmerna tecknade. Men Disney är mer än tecknat. De har till exempel gjort 'Pirates of the Caribbean' och det gjorde de ju bra, fortsätter Mats Tegvall.

Missnöjd med George Lucas insats

Sofia Flodin är operasångerska och jobbar på Science Fiction-bokhandeln i Stockholm. Hon har varit ett stort fan av Star Wars-filmerna sedan barnsben, och gillar inte hur kulturen kring filmerna har utvecklats de senaste åren.

– Jag är lite missnöjd med det som George Lucas har gjort med Star Wars. Framför allt för att det har blivit så kommersiellt, med fokus på spel och leksaker för barn, istället för på kvalitén och berättandet. Det är inte så kul för oss gamla fans, säger hon.

För Sandra Flodin innebär Disneys köp alltså ett visst mått av hoppfullhet.

– Först tänkte jag 'nej... fast det kanske kan bli bra?'. Jag vill ha känslan av rymdopera, magi och äventyr från de första filmerna. Jag hoppas att Disney kan hålla andan av den världen uppe, men ha ett nytänk. Det får inte bli en total reboot av hela franchisen. Det är en svår balansgång, men Disney har ju resurserna för att göra det.

”Det finns flera fällor”

Vad skulle då kunna gå fel? Även Sandra Flodin är rädd att Disney ska ta fram färgpennorna och göra det som företaget är mest känt för: Tecknat.
– Det finns flera fällor de kan gå i. De kan till exempel rota fram en gammal synopsis ur George Lucas byrålådor. Eller göra det för mycket animerat.

Sandra Flodin tycker att köpet är problematiskt, då det kan drabba mindre företag.

– Jag ser det absolut som lite problematiskt att Disney får så stort monopol på branschen. Det ryktas till exempel att Dark Horse, som har gett ut tecknade Star Wars, kommer att bli av med det. Om ett så stort företag som Disney kommer, som dessutom äger Marvel, kanske inte Dark Horse kan finnas kvar.

Kommer du att se den nya Star Wars-filmen om den visas på bio 2015 som beräknat?
– Såhär på rak arm – ja. Om de inte gör något katastrofalt.

Om de gör en film med Star Wars-lego?
– Haha, då får jag väl ta med mina barn och blunda, säger Sandra Flodin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Star Wars köps av Disney

Mer i ämnet