Pawel Pawlikowski och Spike Lee tävlar om en Guldpalm. Foto: TT

Veteraner och nykomlingar tävlar om Guldpalm i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Filmfestivalen i Cannes går mot sitt slut – och frågan är vilken av de nominerade filmerna som tar hem det mest prestigefyllda priset Guldpalmen. Bland de tävlande i kategorin finns veteraner som Jean-Luc Godard och Spike Lee – men en förhandfavorit bland kritikerna är den polske regissören Pawel Pawlikowski med Cold war.

21 filmer tävlar om den tunga utmärkelsen, som under glamorösa former delas ut på lördagskvällen efter den två veckor långa filmfesten på den franska rivieran. Bland filmerna i årets upplaga av evenemanget finns såväl festivalrävar som nykomlingar. Här är några som tros ha goda chanser att åka hem med Guldpalmen:

  • Jean-Luc Godard: Nya Vågen-veteranen som varit verksam som regissör sedan 60-talet, vann 2015 juryns pris för Goodbye to language. I årets festival tävlar han om en Guldpalm med The image book – en tematisk film som spelats in utan skådespelare, men med berättare, där drömmar, tankar, bild och ord vävs samman.
  • Italienske Matteo Garrone tävlar med Dogman och är en återkommande festivalgäst. 2008 tog han hem juryns pris för Gomorra och 2012 för Reality. I Dogman, där vi får möta den timida hundägaren Marcello i en ödslig förort, återvänder regissören återigen till de mindre charmiga delarna av den napolitanska verkligheten.
  • Spike Lee återvände i år till Cannes efter 20 år och tävlar om en Guldpalm med BlacKkKlansman. Filmen baseras på den verkliga historien om en afroamerikansk polis som infiltrerar Ku Klux Klan under 1970-talet, och i rollistan finns bland andra John David Washington, Adam Driver och Topher Grace.
Filmfestivalen i Cannes 2008

Polsk film bland favoriterna

Men det finns även nykomlingar i den tunga kategorin:

  • Pawel Pawlikowski. Den polske regissören tävlar för första gången om en Guldpalm med Cold war, en film som enligt Kulturnyheternas Fredrik Sahlin varit en av de mest omtalade under festivalen. Filmen är en kärlekshistoria om ett passionerat omaka par som utspelar sig under 1950-talet med Kalla kriget som fond. Pawlikowski slog igenom stort 2013 med det svart-vita dramat Ida.
  • Även den ryske regissören Kirill Serebrennikov tävlar för första gången om en Guldpalm med filmen Leto – ”Sommaren”. Filmen utspelar sig i Sankt Petersburg – dåvarande Leningrad – en sommar under tidigt 80-tal och kretsar kring stadens rockscen med den ryske rockstjärnan Viktor Tsoi i centrum. Regissören, som sedan i augusti 2017 sitter i husarrest i hemlandet, anklagad för att ha förskingrat statliga medel, har dock inte själv kunnat komma till Cannes.

På lördagskvällen avslöjas det vilken av de 21 nominerade filmerna som är årets Guldpalmsvinnare – 2017 tog som bekant Ruben Östlund hem priset för The Square.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2008

Mer i ämnet