Gillar hästar. Foto: Fredrik SahlinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vikingar, jättar och En man som heter Ove

Uppdaterad
Publicerad

Mads Mikkelsen var dragplåstrer på takterass i Cannes, när en rad nya nordiska projekt presenterades. Bland annat storfilmen ”Röde Orm”.

Mads Mikkelsen gör huvudrollen (bredvid Mikael Persbrandt) i den danska western ”The Salvation” som visas vid sidan av tävlingen. Den danske välspelande hunken var utan tvekan den mest plåtade på regionala filmproducenten Film i Västs traditionella presslunch på en takterass med utsikt över Rivieran.

Moderatorn frågade varför Mads Mikkelsen ville göra rollen som dansk hämnare i ett brutalt amerikanskt 1800-tal.

– För att Mikael Persbrandt frågade mig… Nä, jag tycker att historien om vilda västern egentligen är en europeisk angelägenhet, det var invandrade danskar, svenskar, tyskar och italienare, med mera, som befolkade vilda västern.
– Och så gillar jag hästar…

Mads Mikkelsen försvann snabbt från terassen, han var främst där för att locka oss journalister till platsen, efter det tog en presentation av kommande filmer.

Den danske demonproducenten Peter Aalbeck Jensen var som vanligt den mest slagfärdige av de många talarna.
Om kommande storfilmen ”Röde Orm” sa han bland annat att man har för avsikt att göra den första sevärda vikingafilmen någonsin, och att Stellan Skarsgård ska göra huvudrollen som gammal.

Aalbeck Jensen lär även ha engagerat några av Stellans söner att spela den unge Röde Orm.
– Jag sa att det inte spelar någon roll vilka söner han väljer att ta med sig. Jag kommer ändå bara betala en klumpsumma till familjen så får de dela upp den bäst de vill.

Aalbeck orerade också om att hans och Lars von Triers bolag Zentropa, efter att ha producerat porr, western, drama och skräck, bara har ytterligare en genre att täcka in:

– En actionfilm! I slow motion, i regi av Lars. Med Mikael Persbrandt i huvudrollen. Alltså två alkoholister i två bärande produktionsroller, det lär nog vårt försäkringbolag gilla…

Annat av intresse på pressträffen:
Johannes Nyholm, som gjorde succé i Cannes, och på Youtube, med kortfilmen ”Las Palmas”, gör nu sin första långfilm kallad ”Jätten”. En surrealistisk slapstick-komedi om en kort, deformerad boulespelare som drömmer att han är en jätte.
Med sig på terassen hade regissören dottern Helmi, som när hon bara var ett år gjorde huvudrollen i ovan nämnda drift med semestrande svenskar.

Sanna Lenken som Guldbagge-nominerades för den smärtsamt sevärda kortfilmen om ätstörningar ”Äta lunch”, gör sin första fullängdare, kallad ”Min smala syster”.

Och så följer Hannes Holm upp sina filmer om en pojke vid namn Sune med en filmatisering av kioskvältaren ”En man som heter Ove”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes 2014

Mer i ämnet