Tidigare i år var Gotlands aktuellt som inspelningsplats för serien Game of thrones, men produktionen ändrade sig och valde Norge istället. Foto: Press

Vill locka storfilm till Sverige med skatterabatt

Uppdaterad
Publicerad

Fler filmer ska spelas in i Sverige. Nu ger regeringen Tillväxtverket i uppdrag att utreda skattelättnader för filminspelningar.

Den svenska filmbranschen har länge legat på för att införa så kallade produktionsincitament, alltså skattelättnader, för göra Sverige mer attraktivt för internationella och inhemska filminspelningar. 

De flesta europeiska länder har redan sådana system idag, vilket gör att Sverige har svårt att mäta sig i konkurrensen. Det är ovanligt att riktigt stora utländska produktioner förlägger sina inspelningar i Sverige, och inhemska produktionsbolag söker sig ofta utomlands där kostnaderna är lägre.

Vill skapa bättre konkurrensvillkor

Regeringen ger nu Tillväxtverket i uppdrag att utreda hur produktionsincitament skulle kunna se ut i Sverige, något samtliga partier i riksdagen står bakom.

– Filmen som bransch behöver ännu bättre förutsättningar. Därför behöver vi titta på olika vägar och olika alternativ för att skapa bättre konkurrensvillkor, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Ambitionen är att skapa fler arbetstillfällen inom filmindustrin, men också att visa upp Sverige genom filmen.

– Det skapar ju direktjobb i Sverige. Sen ska man inte sticka under stol med att om vi får hit stora produktioner så marknadsför vi Sverige internationellt. Det driver besöksnäring och bilden av vårt land, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

”Oerhört svagt konkurrensläge”

I flera europeiska länder, som Ungern, Island och Österrike, ligger skattelättnaderna för filminspelningar på mellan 25 och 30 procent. Hur en svensk modell skulle kunna se ut vill Mikael Damberg inte spekulera i.

– Vi är inte där än. Det ska utredas av Tillväxtverket för att få en näringspolitisk analys av det. Detta för att se hur andra länder har gjort och hur man ska kunna utforma sådana här system för att de ska kunna vara effektiva.

Den svenska filmbranschen ser positivt på en utredning. Mikael Fellenius, tillträdande vd för Film Väst, säger att Sverige idag står hoppöst långt bak i kön som tilltänkt inspelningsplats för utländska filmer.

– Vi välkomnar detta naturligtvis. När vi ska konkurrera om internationella produktioner så har vi ett oerhört svagt konkurrensläge. Vi kan i princip inte mäta oss med den finansieringsmöjligheten som andra länder erbjuder. Men det rör också den inhemska filmproduktionen där många väljer att lägga sin produktion utomlands där det är mer ekonomiskt fördelaktigt.

Utredningen ska vara klar i december 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer