Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Efterskalv” kvällens stora vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Det blev varken kritikerfavoriten ”Tjuvheder” eller publikfavoriten ”En man som heter Ove”: Den stora vinnaren på Guldbaggegalan 2016 stavas Magnus von Horn. Den 32-årige regissörens långfilmdebut ”Efterskalv” tar hem tungviktartitlarna bästa film och bästa regi.

Berättelsen om tonåringen John (Ulrik Munther) som återvänder till sin hemstad efter ett fängelsestraff kniper dessutom Guldbaggen för bästa manliga biroll, där Mats Blomgren prisas för sin roll som pappan som kämpar med att nå sin son i dennes roll som social paria.

– Jag är jätteglad och någonstans betyder det att vi har lyckats komunicera det vi ville med den här filmen. Vi har kommit fram till publiken, människor har känt det vi ville att de skulle känna. Så det var ett lyckat projekt. Det ger mig motivation för att fortsätta göra film, inte för att jag hade slutat om jag inte hade vunnit, men det boostar självförtroendet, säger Magnus von Horn till Kulturnyheterna.

Förhandsfavoriterna hyllas

Men Hannes Holms publiksuccé ”En man som heter Ove” – som setts av fler än en miljon svenskar på bio – går långt ifrån lottlös. Filmen röstades fram till Biopublikens pris, och Rolf Lassgård tar hem sin andra Guldbagge i ordningen när han nu prisas för bästa manliga huvudroll i rollen som den gubbvaktande surmulen Ove. Filmen tar även hem guldbaggen för bästa smink och mask, där de Oscar-nominerade maskörerna Eva von Bahr och Love Larson jublande tog emot priset.

– Det är helt underbart, det var länge sedan sist. Jag är så otroligt glad att jag fick en bagge för just den här rollen för den har inneburit en stor utmaning och det var en glädje att arbeta tillsammans med Hannes Holm och de andra, säger Lassgård till Kulturnyheterna direkt efter han mottagit sitt pris.

Flera priser till ”Tjuvheder”

Även Peter Grönlunds ”Tjuvheder” vinner tunga priser. Förra årets mest hyllade film väckte en smärre skandal bland svenska filmkritiker när den inte nominerades i kategorin bästa film, men blev i slutändan en av kvällens stora vinnare.

Malin Levanon vinner sin första Guldbagge i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för hennes oförglömliga roll som langaren och missbrukaren Minna.

Peter Grönlund prisas för bästa manus, och ”Tjuvheder” vinner dessutom guldbaggar för bästa kostym, scenografi och klippning. Det gör filmen till galans största vinnare sett till antal baggar, med fem vinster.

– Tack till alla som är med i filmen! Tjuvheder är som ett långt vittnesmål från alla år jag jobbat socialt. Alla möten jag haft, alla livsöden, alla karaktärer och konflikter har lett fram till det här manuset. Den här baggen är till de personer som jag har träffat där. Tack!, säger Peter Grönlund.

Utvisade flyktingar berör

I dokumentärklassen vinner ”Förvaret”, Anna Persson och Shaon Chakrabortys kritikerrosade dokumentär om den ångestfyllda limbotillvaron i ett svenskt flyktingförvar.

– Jag vill tacka Sami, Sophie och Aina för att de vågade visa sin mänsklighet i vår film. Jag kommer aldrig glömma känslan att gå ut ur förvaret och samtidigt veta att de andra är kvar därinne inlåsta i sin rädsla, långt borta ifrån alla sina drömmar och allt som är livet, berättade en rörd Anna Persson när hon tog emot priset.

– Att varje dag bli nedvärderad till att tro att man skulle vara mindre värd och samtidigt ha tro till mänskligheten... Jag pratar om Aina, Sami, och många andra därute. Ni är våra hjältar. Tack, sa Shaon Chakraborty.

Birgitta Andersson prisades

Bästa kvinnliga biroll går till Eva Melander, som prisas för sin insats i Beata Gårdelers våldtäktsdrama ”Flocken”. Hennes tolkning av Susanne, mamman till den unge gärningsmannen, har lovordats av kritikerna och blev en revansch för Melander som inte vann en bagge 2011 för sin hyllade mamma-skildring i ”Sebbe”.

– Tusen tack! Den här filmen har visats på över 40 festivaler världen över, och handlar om sexuellt våld bland ungdomar. Oavsett var i världen vi har visat den har folk känt igen sig, oberoende av kulturellt sammanhang. Beata Gårdler, du är en helt enastående regissör. Jag vill tacka dig för att du delar med dig av din briljans, konstnärlighet och ditt skarpsinne, sa Eva Melander.

Årets hedersbagge gick till den svenska skådespelarlegenden Birgitta Andersson, som mottog priset från kollegan och vännen Gösta Ekman.

– Åh vad jag är glad för den här. Det finns såna här ikväll som inte har fått såna här, och till er säger jag håll ut! De kan komma när ni blir gamla. Tack!, sa en strålande glad Birgitta Andersson.

Bästa film: Magnus Von Horn – ”Efterskalv”

Bästa regi: Magnus Von Horn – ”Efterskalv”

Bästa kvinnliga huvudroll: Malin Levanon – ”Tjuvheder”

Bästa manliga huvudroll: Rolf Lassgård – ”En man som heter Ove”

Bästa kvinnliga biroll: Eva Melander – ”Flocken”

Bästa manliga biroll: Mats Blomgren – ”Efterskalv”

Bästa manus: Peter Grönlund – ”Tjuvheder”

Årets hedersbagge: Birgitta Andersson

Bästa dokumentärfilm: Anna Persson och Shaon Chakraborty – ”Förvaret”

Bästa kortfilm: David Sandberg – ”Kung Fury”

Bästa ljud: Andreas Franck – ”Jönssonligan – den perfekta stöten”

Bästa utländska film: Andrej Zvjagintsev  – ”Leviatan”

Bästa klipp: Kristofer Nordin – ”Tjuvheder”

Bästa scenografi: Kajsa Severin – ”Tjuvheder”

Bästa smink/mask: Eva von Bahr och Love Larson – ”En man som heter Ove”

Bästa visuella effekter: Torbjörn Olsson, Fredrik Pihl, Robert Södergren och Joel Sundberg – ”Lasse-Majas Detektivbyrå – Stella Nostra”

Bästa kostym: Mia Andersson – ”Tjuvheder”

Bästa originalmusik: Lisa Holmqvist – ”Flocken”

Gullspiran 2015: Barnfilmsskolan i Valand

Årets nykomling: Bianca Kronlöf

Bästa foto: Gösta Reiland – ”Flocken”

Biopublikens pris: ”En man som heter Ove”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Guldbaggen 2016

Mer i ämnet