Värner var filmstjärna i Hollywood – spelade kines

Uppdaterad
Publicerad

Värner Ölund eller Warner Olund, var emigranten från Bjurholm som slog igenom i Hollywood på 1930-talet och var vid sidan av Greta Garbo Sveriges största filmstjärna. Men på vita duken fick han främst spela en karaktär, schablonen av en kines. Nu blir hans liv en teaterföreställning på Västerbottensteatern.

Han blev världsberömd som karaktären, Charlie Chan. En kinesamerikansk mästerdetektiv som löste mord genom att prata i fortune cookies och ordspråk, och för att publiken betraktade honom som en nästan verklig kines.

I Hollywood under 1930-talet fick nästan inga östasiater spela huvudroll på film. Undantaget var den kvinnliga skådespelaren Anna May Wong som ofta spelade prostituerad och som alltid dog i filmerna. Det fanns även en lag i Hollywood som förbjöd intimrelationer på film mellan östasiater och personer med annan etnicitet.

Asiater trakasserades

Stereotyperna av kineser och kinesisk kultur hängde tätt samman med synen på östasiater som levde i USA och som förföljdes och trakasserades i sin vardag. Den östasiatiska arbetskraftinvandringen från främst Kina och Japan, som kom för att jobba på järnvägarna i Kalifornien, väckte opinion.

Rädslan om att de skulle komma i stora mängder, att de kom i stora familjer och att de skulle ta jobben från amerikaner, uttrycktes genom film och kom att kallas Gula faran.

Josette Bushell-Mingo är regissör för pjäsen “Warner Olund – Bjurholmspojken som blev Hollywoodstjärna” som nu sätts upp av Västerbottensteatern.

– Vi gör den här pjäsen för att kunna få större förståelse för hur komplex identitet kan vara, säger hon till Kulturnyheterna. Och då kan vi använda Warner Olands rollfigur Charlie Chan för att förstå varför det fortfarande i dag finns många rasistiska tendenser mot asiater.

Okritisk hållning mot rasism

Från början var pjäsen om Bjursholmspojken Värner Ölund tänkt att ha premiär under Kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå, som en hyllning för att hedra minnet av Hollywoodstjärnan. Men pjäsen fick kritik för att den hade en okritisk hållning kring rasism.

Västerbottensteaterns nya teaterchef, Francesca Quartey bestämde sig då för att göra om delar av pjäsen och tog bland annat in en ny regissör.

– Det första manuset var om Warners resa från en liten by i Västerbotten till stora Hollywood, men det fanns ingen problematik med i berättelsen, säger Josette Bushell-Mingo.

Kärlek och alkoholmissbruk

Pjäsen som nu sätts upp speglar Värner Ölunds liv i Hollywood, om hur han slits mellan lockelsen av att få stå på scen, att få all rikedom och berömmelse, men bara spela orientaliska karaktärer. Den handlar också om kärleken till sin hustru Edith (spelad av Margareta Niss) och hans alkoholmissbruk.

Och det är en annan Bjurholmsson som spelar bygdens stolthet,

– Han var en liten pojk som flyttade från Bjurholm i Västerbotten. Gjorde en fantastisk resa som satte Bjurholm på världskartan när det gäller Hollywoodstjärnor. Han var en stor konstnär, han var en fantastiskt duktig skådespelare, säger skådespelaren Greger Ottosson som alltså spelar Värner Ölund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.