Foto: TT

New York Times Weinstein-avslöjande blir film

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer den första spelfilmen om Weinstein-skandalen. Men istället för att fokusera på anklagelserna mot Hollywoodmogulen, kommer filmen att kretsa kring de två reportrar på New York Times som skrev reportaget som blev startskottet på höstens metoo-rörelse.

Reportaget, där ett antal kvinnor i den amerikanska filmbranschen anklagade Hollywoodproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier och övergrepp, publicerades i tidningen i oktober 2017.

Artikeln i New York Times innebar inte bara slutet för den vid tiden enormt mäktige Weinsteins karriär, utan blev även startskottet på den metoo-rörelse som därefter svepte över världen under hösten.

Nu blir tidningens sensationella avslöjande film, men fokus ligger här inte på anklagelserna mot Hollywoodproducenten, enligt The Guardian. Snarare kretsar handlingen kring de två reportrarna Jodi Kantor och Megan Twohey, som trots att de utsattes för ett antal hot genom sitt arbete avslöjade en av filmvärldens mäktigaste.

Bakom filmen ligger skådespelaren Brad Pitts produktionsbolag Plan B, som senast var en av finansiärerna till Oscarsvinnarna 12 Years a slave och Moonlight, och fimbolaget Annapurna Pictures.

Fick Pulitzerpriset

Jodi Kantor och Megan Twohey belönades i år med det prestigefyllda Pulitzerpriset för reportaget tillsammans med Ronan Farrow, som i en artikelserie i tidskriften New Yorker intervjuade ytterligare kvinnliga skådespelare som berättade om övergrepp de utsatts för av Harvey Weinstein.

Den kommande filmen har än så länge inte fått någon titel, men kommer enligt upphovsmännen att vara inspirerad av Oscarsvinnaren Spotlight, som kretsar kring tidningen Boston Globes avslöjande om sexuella övergrepp på barn och den efterföljande mörkläggningen inom den lokala katolska kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.