Sara Bareilles upträder under årliga minnesmontaget på Oscarsgalan på Dolby Theatre i Los Angeles. Foto: Chris Pizello/ TT

Ytterligare Oscarmiss: fel bild på minnesstund

Uppdaterad
Publicerad

Under Oscargalans traditionella ”In memoriam”-inslag, där de hyllar filmmakare som gått bort under året, visades en bild på Jan Chapman. Det enda problemet är att Jan Chapman fortfarande lever, och bilden syftade att hylla bortgångna Janet Patterson.

Som om den historiska kuvertmissen under nattens Oscarsgala där ”La la land” först tillkännagavs vara vinnare av galans tyngsta pris, bästa film, inte vore nog uppstod ytterligare förvirring när hyllningsinslaget av bortgångna kostymören Janet Patterson istället visade en bild på den högst levande kollegan Jan Chapman.

Australiensiska Janet Patterson gick bort i oktober 2016 och har tidigare varit Oscarnominerad fyra gånger.

Oscarsgalan 2017

LÄS MER: Fel film fick pris för bästa film på Oscarsgalan

Hennes namn och yrke var rätt i ”In memoriam”-inslaget men bilden föreställde inte henne, utan alltså kollegan Jan Chapman – som fortfarande lever, rapporterar Variety.

Stor besvikelse

– Jag blev förkrossad av att de använde en bild på mig istället för min goda vän och kollega Janet Pattersson, skriver Jan Chapman i ett mejl till Variety.

– Det är en stor besvikelse att ingen såg felet. Jag lever, mår bra och är en aktiv producent, skriver hon.

LÄS MER: Revisionsfirma tar på sig kuvertmissen

Janet Patterson och Jan Chapman arbetade tillsammans med filmen ”The Piano”.

Representanter från Oscarsakademin har ännu inte kommenterat händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2017

Mer i ämnet