Regissören Anahi Berneri och skådespelaren Sofia Gala med sina Silversnäckor 2017. Arkivbild. Foto: AP/TT

Filmfestival slutar med könsindelade skådespelarpriser

Publicerad

Pris för bästa skådespelare och bästa skådespelerska kan vara på väg bort. Den spanska filmfestivalen i San Sebastián ersätter könsindelande priser med bästa huvudroll och bästa biroll. Tidigare har filmfestivalen i Berlin gjort liknande ändringar.

Filmfestivalen i San Sebastián delar årligen ut priset Concha de plata (silversnäckan) till bästa manliga och kvinnliga skådespelare. Men när festivalen äger rum i september i år delas priset i stället ut till bästa huvudroll och bästa biroll, skriver Deadline.

Tidigare har filmfestivalen i Berlin infört könsneutrala priser för skådespelare.

Trenden verkar växa sig större även i galabranschen. Den 21 juni rapporterade Hollywood reporter att tv-galan Emmy kommer att låta nominerade välja om de vill nomineras i egenskap av ”artist” istället för skådespelare eller skådespelerska

De svenska filmfestivalerna i Göteborg och Stockholm delar sedan tidigare inte ut könsspecifika skådespelarpriser. Guldbaggegalan delar fortfarande ut priser till bästa manliga respektive kvinnliga huvudroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.