Finsk kulturprofil åtalas för människohandel och sexualbrott

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av 2019 häktades en framstående person inom finskt kulturliv, misstänkt för grov människohandel. Nu har åklagare väckt åtal, rapporterar Yle. Mannen anklagas bland annat för att ha värvat minderåriga till verksamheten och sedan haft dem boende hos sig.

Mannen, som är en profilerad person inom finskt kulturliv, anklagas för människohandel gällande sju personer. Åtalet omfattar även sexualbrott. Två kvinnor åtalas för medhjälp.

En del av de målsägande var minderåriga vid det misstänkta brottstillfället och är kvinnor födda mellan 1980 och år 2000.

Mannen nekar till alla ankalgelser.

Värvade minderåriga

Berättelsen uppdagades efter en granskning i tidningen Helsingin Sanomat. Unga kvinnor och minderåriga flickor ska ha lockats till mannens kulturförening där han haft dem boende hos sig under sektliknande förhållanden.

I förundersökningen framkommer att flickor och kvinnor värvats till verksamheten både för att driva den och för att bo hos honom, skriver Yle.

För ett år sedan intervjuade Kulturnyheterna en av kvinnorna som anklagat mannen för sexuella trakasserier. När hon var 17 år gick hon med i en kulturförening efter att ha tagit sig ur ett missbruk. Föreningen drevs av mannen som nu åtalas. Se klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer