Gör upp med sin frånvarande far

Uppdaterad
Publicerad

Dramatikern Milja Sarkolas hyllade pjäs tar upp konflikten mellan att vara en god förälder och att göra karriär. Nu sätts den upp i Sverige.

I kväll har pjäsen ”En familj/Perheenjäsen” premiär på Riksteatern i Hallunda och den ska sedan ut på turné runt om i landet.

Bakom föreställningen står den finska dramatikern Milja Sarkola. Hon blandar fiktion och verklighet i berättelsen om vad som händer när en förälder väljer sitt jobb framför familjen.

Dotter till kulturprofil

Milja Sarkola är själv barn till den välkände skådespelaren och kulturprofilen Asko Sarkola, som i dag är chef för Helsingfors stadsteater. Hennes pjäs utsågs 2011 till årets föreställning i Finland och vann även det finska Thaliapriset.

– Jag hade inte räknat med en sådan reaktion. Det är väldigt befirande att märka att det är allmängiltigt, det som man trott har varit högst personligt, säger Milja Sarkola.

Reporter i inslaget: Amanda Horne

Foto: Mikael Eriksson

Klippning: Andreas Idén

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.