Aron Emilsson (SD), Lotta Finstorp (M) Foto: TT/Moderaterna

Lotta Finstorp (M): ”Landsortens museer blöder”

Publicerad

”Stockholmscentrerad” och ”en konflikt mellan stad och land”. Så tycker Moderaterna och Sverigedemokraterna om regeringens nya kulturbudget. Vänsterpartiet menar att kulturbudgeten endast utformats för att göra Liberalerna och Centerpartiet nöjda.

Lotta Finstorp är kulturpolitisk talesperson för Moderaterna. Hon riktar hård kritik mot gratis entré på statliga museer.

– Det här är verkligen en budget som gynnar stockholmarna på bekostnad av landsbygden. Det är inte rimligt att landsbygdens skattebetalare ska stå för notan. Då tänker jag framför allt på gratis entré på statliga museum för vuxna och turister som det har blivit i Stockholm, medan landsortens museer blöder, säger Lotta Finstorp och syftar framför allt på länsmuseerna som hade hoppats på mer pengar men blev utan.

– I vår budget så kommer det inte att finnas gratis entré på statliga museer. Så mycket vet jag idag, säger Finstorp.

Varför inte?

– Det finns inga tydliga incitament för att det blir fler besökare. Vuxna människor måste ju själva kunna betala för sig när man går på museer.

Men är inte problemet just att alla vuxna kanske inte har råd att gå på museer?

– Men då får man ställa det mot att landsbygdens folk alltid får betala för sina museibesök, säger Lotta Finstorp.

SD: ”En Stockholmscentrerad budget”

Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson är även han besviken över vad han uppfattar som en brist på investeringar i landsbygdens museer.

– Dessutom lyser nödvändiga nationella investeringar i kulturmiljövården och museiväsendet med sin frånvaro samtidigt som folkbildningen i vanlig ordning åläggs lösa integrationsproblemen. Det är en Stockholmscentrerad budget vi ser, skriver Aron Emilsson (SD), i ett mail till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Jag konstaterar med förvåning att de efterlängtade och utlovade produktionsrabatterna för svensk film inte nämns. Det är under all kritik.

Även Lotta Finstorp (M) är förvånad över de uteblivna produktionsrabatterna.

– Om man tittar på de här stora filmerna som James Bond och Mission impossible och Game of thrones, de ville ju spela in dem i Sverige, men har valt andra länder därför att vi inte har produktionsincitament. Till exempel James Bond är ju inspelad i Norge och filmen Midsommar som handlar om Sverige, den är inspelad i Ungern.

– Man vet också att det är väldigt mycket pengar i filmturismen, alltså människor som åker runt i världen för att besöka platser där filmer är inspelade. Så det spiller också över på näringslivet om vi får hit stora filmer. Jag är väldigt förvånad över att det inte finns med i budgeten, säger Lotta Finstorp.

V: ”Lagt allt krut på att göra C och L nöjda”

Vänsterpartiets kulturpolitiske talesperson Vasiliki Tsouplakis anser att kulturbudgetens kultursatsningar är alldeles för små och för få:

”Det är uppenbart att regeringen har lagt allt krut på att göra C och L nöjda med olika skattesänkningar. Samtidigt står många av landets kulturinstitutioner inför nedskärningar, däribland både länsmuseer och länsteatrar. Det är också beklämmande att ungdomsorganisationernas stöd som inte räknats upp på många år nu istället ska minskas”, skriver hon i ett mejl till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer