Janne Josefsson i Fittja 1999 (till vänster). Luis Lineo, verksamhetsledare för Fanzingo.

Fittjabor reagerar på Uppdrag granskning

Uppdaterad
Publicerad

I två avsnitt följer SVT:s program Uppdrag granskning upp vad som hände med fyra okända pojkar som fastnade på bild i samband med inspelningen av programmet Fittja Paradiso år 1999. Uppdrag granskning har hyllats för att problematisera bilden av kriminella killar från förorten, men nu reagerar flera Fittjabor på vad de menar är en ensidig bild av Fittja.

I lokaltidningen Södra Sidan skriver författaren och fotografen Ricard Estay att SVT:s senaste avsnitt av Uppdrag granskning, ”Pojkarna från Fittja”, ger en ensidig bild av Stockholmsförorten, och missar den stora majoritet hederliga människor som bor där. Mediehuset Fanzingo i intilliggande orten Alby håller med.

– De flesta tyckte att 80 procent av Uppdrag gransknings program var bra. Men det är ingången många reagerar på, med klipp till intervjuer med människor som knappt verkar veta vad de medverkar i. Reportaget förmedlar främst samma gamla negativa bild som vi sett i mainstream medier så många gånger förr, säger Luis Lineo, verksamhetsledare på Fanzingo, till Kulturnyheterna.

Fanzingo arbetar med att tillsammans med unga i området skapa medieinnehåll. Nu gör ungdomarna som en reaktion på ”Pojkarna från Fittja” en egen film där olika boende ger sina perspektiv på orten.

Vill ge mer nyanserad bild

Under torsdagen den 9 mars öppnade de en extra medieverkstad i ”Ungdomens hus” i Fittja, dit de bjöd in boende för att delta.

– Människor som berättar om sig själva och sin ort är det som vi saknade. Vi vill ge en mer nyanserad bild av Fittja, inte bara negativt men inte heller bara positivt, fler perspektiv helt enkelt, säger Luis Lineo.

Föreningen Fanzingo startades av TV-producenterna Lotta Nilsson och Anders Bergh i början av 2000-talet. Utgångspunkten var att det behövdes ett forum där unga som ofta hamnade i medieskugga fick komma till tals tillsammans med professionella medieproducenter.

Hyllat avsnitt

De senaste två avsnitten av SVT:s Uppdrag granskning handlar om vad som hände med Musa, Ramzy, Oguzhan, Janis och Johnny, fyra pojkar som fastnade på bild när det starkt kritiserade ”Fittja paradiso” spelades in 1999. Janne Josefsson har hyllats för att på ett sympatiskt sätt gestalta de fyra nu vuxna männen och deras livsöden. Expressens kulturchef Karin Olsson beskrev programmet som en mental käftsmäll.

”Uppdrag granskning om Musa och hans vänner vittnar om det brutala, i stora delar etnifierade, klassamhälle som vuxit fram. Programmet visar också vilket mänskligt pris som betalas just där, inte minst av de pojkar som växer upp till att själva plåga den plats där de fostrats.” skrev Olsson.

Musa, Ramzy, Oguzhan, Janis och Johnny fastnade på korten under inspelningen av Fittja Paradiso. I programmet om pojkarna från Fittja söker Janne Josefsson upp dem. Foto: SVT

Vill visa andra berättelser

Men Luis Lineo och föreningen Fanzingo tycker att programmet visserligen gestaltar livsöden på ett intressant sätt, men också bidrar till en ensidig bild av Fittja och andra förorter.

– Många som arbetar med unga här i området försöker få dem att se bortom den negativa bilden av sig själva och så kommer en sådan här grej och raserar en stor del av det arbete de lagt ner, säger Lineo.

– Det finns en slags rädsla för förorten som många medier till stor del skapar, och som boende blir man ofta representant för alla förorter. Det är onyanserat. Vi vill visa att det finns andra berättelser och perspektiv också.

Lineo menar att det är viktigt för de boendes självkänsla att se bredare gestaltningar av områdena och människorna där.

– Men det är också viktigt för majoritetssverige och för Sveriges självbild att visa sådana perspektiv som ofta glöms bort.

Fanzingos film ”Om Fittja och om mediers rapportering om Fittja”, och tidigare klipp gjorda av unga i området visas på hemsidan för Botkyrkas röster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.