Foto: TT

”Fler i Akademien borde fundera på sin ställning”

Uppdaterad
Publicerad

Nobelstiftelsens vd anser att flera ledamöter bör fundera på sin plats i Svenska Akademien. Det säger han i Ekots lördagsintervju. Han säger också att det inte är säkert att årets inställda Nobelpris i litteratur kommer delas ut 2019.

Under tisdagen krävde tre akademiledamöter Horace Engdahls avgång. I Ekots lördagsintervju får Lars Heikensten, VD för Nobelstiftelsen, frågan vad han tycker om förslaget.

Heikensten vill inte peka ut någon, svarar han, men anser att det med hänsyn till förtroendet för Nobelprisarbetet kommer att krävas självrannsakan hos ledamöterna.

– Det finns fler i Akademien som bör fundera över sin ställning med hänsyn till förtroendet för det fortsatta Nobelprisarbetet, säger Lars Heikensten till Sveriges Radio.

Heikensten säger också att det inte är självklart att det är just Svenska Akademien som ska utse litteraturpristagare.

– Vi har fått en massa förslag på alternativa institutioner som skulle kunna dela ut Nobelpris – det är många som är hågade.

”Finns ingen deadline 2019”

Heikensten säger också till Sveriges Radio att det inte finns några garantier för att priset kommer att tillkännages så snart som 2019.

– Svenska Akademien har förmedlat att de ser framför sig att det ska delas ut 2019. Nobelstiftelsen har sagt att det ska delas ut när Svenska Akademin har återvunnit sitt förtroende och det innebär att det finns ingen deadline 2019.

Olsson: ”Förhoppningen att vi delar ut priset”

TT har haft kontakt med Svenska Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson. Han skriver i ett sms till TT:

”Självklart ska Nobelpriset i litteratur delas ut först när Akademiens förtroende är återupprättat. Det är detta vi arbetar för, tillsammans med externa rådgivare och i dialog med Nobelstiftelsen. Min förhoppning är som tidigare att vi skall kunna dela ut priset nästa år.”, skriver Anders Olsson i ett sms till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.